Pagodafa (Sophora japonica)
2003/01/23 08:00
2504 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hüvelyesek családjába tartozó növényt népiesen olvasófa, szófora néven is szokás emlegetni, de legtöbben - pontatlanul - japánakácként ismerik. Azért pontatlanul, mert Kinában és Koreában őshonos.

pagodafa A lombhullató fa koronája terebélyes, mi akár 25 méter magasra is képes megnőni. Levelei páratlanul szárnyaltak, 3-8 levélpárból állnak, hosszuk 2-5 cm, alakjuk tojásdad vagy tojásdad-lándzsás. A levelek színe felül fénylő sötétzöldek, fonákoldalán szürkés vagy molyhos. Virágzata zöldessárga vagy rózsás, mi a nyár közepétől nyílik. Termése 5-8 cm hosszú húsos hüvely. Mivel városban is jól megél, gyakran ültetik díszfaként.

Felhasznált részei

Leggyakrabban a virág bimbóját alkalmazzák feldolgozásra.

Hatásai

Jól csökkenti az izzadmányok képződését, hat az erekre, és a vérzéseket is alaposan tudja csillapítani.

Alkalmazásai

A növényzet bimbóiból nyert rutint tartalmazó gyógyszereket a kapillárisok áteresztőképességének és törékenységének csökkentésére, a hajszálerek rugalmasságának fenntartására és a vérzési hajlam csökkentésére, valamint az érelmeszesedés folyamának lassítására és visszérgyulladás kezelésére használják.

Figyelmeztetés

A növényből készült kivonat gyógyteaként történő fogyasztása nem javasolt, ugyanis a bimbók erős hatású alkaloidokat is tartalmaznak.

Vissza