Pais Péter visszavonult
2004/10/04 08:00
1971 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az idei országos bajnokságon állt utoljára rajthoz a 109-szeres kerékpározó bajnok Pais Péter, aki utána végképp leszállt a nyeregből.
Pais Péter

A 42 éves sportoló ugyan még ereje teljében van, hiszen aligha talál legyőzőre, de a sporttársak részéről érő nyomás hatására szánta rá magát a döntésre. Kirekesztettnek érzi magát, és a sportág légkörét is elkeserítőnek tartja.
A Fradi színeiben versenyző kerekesek között Pais Péter számít minden idők legeredményesebb ferencvárosi sportolójának, ha a hazai bajnoki aranyérmek számát tekintjük mérvadónak. Ugyanis a nyeregben eltöltött 31 év során - melyből 24 esztendő a Ferencvárosnál telt - 109 országos bajnoki címet sikerült szereznie. Emellett volt világbajnoki 4., 6., és 9. helyezett, szakaszt nyert a nemzetközileg is elismert Bassanoi 6 napos párosversenyen, a török-, illetve az algír körversenyen is.
Bár élete értelmét a kerékpározás adja, most mégis keserű szájízzel kénytelen megválni a sporttól. A versenyzők és néhány szakvezető is túlkorosnak tartják, és rendre támadják, éreztetvén, hogy az ő ideje letelt ezen a területen. Pais ezt azért veszi zokon, mert még most sem tartja magát idősnek, annak ellenére, hogy rendszeresen meg kell küzdenie az élcelődő, korát firtató megjegyzésekkel. "Mindig a fejemhez a vágják, hogy álljak már félre, mert vén hülye vagyok, és hagyjak mást is érvényesülni. Én pedig ehhez nem vagyok partner. Győzzenek le, és ha tényleg nincs már keresnivalóm, akkor többet nem ülök fel a biciklimre" - értékelte bosszúsan.
Az Index érdeklődésére arról is beszámolt, hogy legutóbbi bajnoki címe után néhány sportvezető arra ösztönözte, hogy "takarodjon el" a sportágból. "Kérdem én, akkor jobb lesz?! Akkor értékesebb lesz egy bajnoki cím, ha engem még negyvenkét évesen sem képesek legyőzni a fiatalok?" Nem vitatta, "magának való ember, bonyolult is", de erre nem szolgált rá. A családja is inkább visszatartja mostanában, mondván, semmi szüksége nincs arra, hogy céltábla legyen.
Pedig a család eddig türelmesen kitartott mellette. Lányai, a 16 éves Klaudia és a 13 éves Petra megszokták, hogy édesapjuk folyamatosan edzésben van. Harmincegy éve kerékpározik, ez a sport töltötte ki az eddigi életét. Továbbra is szívesen maradna a közelében, például, mint masszőr - rendelkezik ugyanis masszőri és sportoktatói végzettséggel -, de továbbra is kerékpárral járna. Van ugyan egy 18 éves autója, de azt csak nagy esőzések alkalmával állítja ki a garázsból.

Annak idején - amikor még ő is csak tizenkilenc éves volt - a csillogó kerékpárok és a színes trikók látványának hatására ült nyeregbe. Bár a hazai felszerelés akkoriban egyáltalán nem volt korszerűnek mondható, ez nem akadályozta őt a nyerésben. 1981 szeptemberében megnyerte élete első pályakerékpáros magyar bajnoki címét, és bár már érezni lehetett, hogy nagy jövő áll előtte, azt senki nem gondolta, hogy még 42 évesen is ott lesz a Millenárison.
Az 1985-ös bassanói világbajnokságon még küllős kerékpárral állt a rajthoz, míg vetélytársai speciális, telikerekes bicikliken vágtak neki a versenynek. Az akkor szerzett kilencedik helyet egy évvel később egy csúcsmodell