PAN, a természetvédelem védjegye
2002/11/19 00:00
2153 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Elsőként egy svéd, egy finn és egy lengyel nemzeti park kapta meg a PAN Park védjegyet. A WWF és egy holland turisztikai vállalat által kidolgozott minőségi tanúsítványt a szigorú természetvédelem és a turizmus összehangolásáért lehet megkapni. Hazánkban hat nemzeti park esélyes a tanúsítvány megszerzésére.


Fulufjället Nemzeti Park, Svédország
Foto: Leif Östergren (WWF)

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet felmérte az összes európai nemzeti park és védelem alá helyezett terület állapotát, 2926 védett hely került górcső alá. Azt vizsgálták, hogy azok mennyire felelnek meg a PAN követelményrendszerének.


Bieszczady Nemzeti Park, Lengyelország
Fotó: Ryszard Nater (WWF)

A PAN (Protected Areas Network) magyarul a védett területek hálózatát jelenti. Ez egy védjegy is egyben, amit azok a védett területek kaphatnak, amelyeknél a szigorú természetvédelmi előírásokat maradéktalanul betartják, valamint a kiemelkedő természeti értékek magas szintű turisztikai szolgáltatásokkal párosulnak. A természetvédelem és a turizmus ellentmondásos viszonyának a feloldásáért jár a PAN védjegye.

A PAN ötlete 1997-ben született a WWF és egy holland turisztikai vállalat, a Molecaten Group közös kezdeményezéseként. A PAN Park védjegye szavatolja a természetbarátoknak azt, hogy látogatásuk nem okoz kárt a védett területek természeti értékeiben, sőt a pénzük, amit belépőkért kifizetnek hozzájárul azok megőrzéséhez. Távlati cél, hogy Európa természeti kincsei minél nagyobb gazdasági értéket is képviseljenek. Ez a védettséget is jelentősen növeli, mivel minél több pénzt hoz valami a házhoz, annál jobban vigyáznak rá.

A PAN Park minősítés a következőket jelenti:

  • helyesen kezelt, magas természeti értékkel bíró védett területek egyre bővülő hálózata;
  • az európaiak által természeti tőkeként ismert területek, amelyekre büszkék lehetünk;
  • kihagyhatatlan látnivalók a turistáknak és a természet szeretőknek, amelyek egyben magas szintű természeti élményeket nyújtanak az odalátogatóknak;
  • szélesebb társadalmi és politikai támogatottság a védett területek számára, tudatformálás és a gazdasági értéknövelés útján;
  • a parkoknak többletbevétel, a vidéki lakosság számára munkalehetőség.


Oulanka Nemzeti Park, Finnország
Fotó: Pauli Määttä (WWF)

A WWF jelentése szerint a Kelet-mediterrán országokban, Közép-Európában¸ Oroszországban és Skandináviában vannak olyan területek, amelyek viszonylag jó állapotban vannak. A nyugatabbra lévő, a Baltikumban és az Adria mentén lévő országok védett területeinek kezelése nem megfelelő.

Az első három PAN Park címet október 18-án kapta meg egy-egy finn, lengyel és svéd nemzeti park a hatékony természetvédelem és a turizmus összhangjának elismeréseként. A finnországi Oulanka Nemzeti Park, a lengyelországi Bieszczady Nemzeti Park és a svédországi Fulufjället Nemzeti Park ettől kezdve joggal használhatja saját népszerűsítésére a védjegyet.

Hazánkban 54 védelem alatt álló parkot és területet vizsgáltak meg. Az eredmények alapján hat nemzeti park esélyes a PAN Park védjegy megszerzésére. Ezek az Aggteleki, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Park, ez az összes Magyarországon lévő megvizsgált terület 54%-a. Róluk elmondható, hogy közelítenek a PAN Park feltételeihez.

PAN Parks