Panama ékköve
2002/10/22 00:00
1580 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Panamában található Közép-Amerika legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, a Darién. A Világörökség listájára 1981-ben felkerülő szinte teljesen érintetlen erdők lényegében alig változtak azóta, hogy a spanyol hódítók betették a lábukat erre a területre. A nemzeti park átmenetet képez a jellegzetesen trópusi és hegyvidéki éghajlat, illetve fajok között.

Panama, ez a kis közép-amerikai ország adta a nevét egy kalapféléhez, bizonytalan hátterű pénzügyi tranzakciókhoz és egy csatornához. Most egy másik, nem kevésbé fontos nevezetességével a Darién Nemzeti Parkkal fogunk megismerkedni. A Világörökség listájára 1981-ben felkerülő szinte teljesen érintetlen erdők lényegében alig változtak azóta, hogy a spanyol hódítók betették a lábukat erre a területre. Ezek az esőerdők szerves egységet alkotnak a szomszédos kolumbiai erdőkkel, a Los Katios Nemzeti Parkkal.


Vörös mangrove erdő

A dariéni erdőket az amerikai trópusok legváltozatosabb ökoszisztémával rendelkező vidékének tartják. A monszunerdőket számos patak és folyó szeli át, fái akár 40 méteresre is megnőnek, de nem ritkák az 50 méteres példányok sem. A park jellemző élőhelyei az édesvízi mocsárerdők, melyek főként a Chucunaque-folyó mentén és a Turia alsó folyásánál találhatók. A Csendes-óceán partvidékén, a San Miguel-öbölnél kiterjedt mangrove mocsarak jöttek létre. A terület három legelterjedtebb faja a fehér, a fekete és a vörös mangrove. 200 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók a köderdők és a Pierre-hegység törpeerdei, amelyekben úgynevezett endemikus (máshol nem élő) fajok sokasága található. Ezen a területen manapság is fedeznek fel új fajokat.

A Darién Nemzeti Park minden szempontból átmeneti terület a jellegzetesen trópusi és hegyvidéki területek és fajok között. Itt erre a kétféle vidékre jellemző élőlények egymás mellett élnek, például a világ legnagyobb rágcsálója a kapibara és az erdei kutya. Mellettük a park még sok veszélyeztetett és kihalófélben lévő fajnak ad otthont. Ilyenek például az ocelot, a puma és a jaguár. Ők a Darién csúcsragadozói, olyan fajokkal táplálkoznak, mint a felső lombkoronaszint majomfajai: a monó bőgőmajom, amely a világ leghangosabb állata, az ékes pókmajom, az északi éjimajom. A fák között fehérfarkú szarvasok és pekarik kóborolnak. Élnek még itt olyan kihalófélben lévő hüllők, mint a pápaszemes kajmán és a hegyesorrú krokodil. Itt él a világ egyik legnagyobb ragadozó madarának számító hárpiából a legnépesebb kolónia.