Papaya (Carica papaya)
2003/01/23 08:00
2240 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A dinnyefafélék családjába tartozó kétlaki növény mind a 22 faja a trópusi Amerikában őshonos. Sokféle használhatósága miatt is közkedvelt, ugyanis rendelkezik szervezettisztító és méregtelenítő hatással, s nem csupán megpuhítja a húst, de elősegíti annak tökéletesebb emésztését is.

papaya1 A hölgyek életében különös jelentőséggel bír, hiszen nem csak szabályozza a menzeszt, de enyhíti annak tüneteit is, valamint gyorsítja a szülést, szoptatás idején pedig elősegíti a tejelválasztást, s gyógyítja többek között a cisztákat és a tumorokat is.

papaya A papaya rövid életű, alacsony fa, minek törzse puha fájú, és belül üreges. Levelei hosszú nyelűek, gyakran 50-60 cm átmérővel rendelkeznek, mélyen szeldelt, kihegyezett levélkaréjokkal. Sárgászöld színű ízletes, húsos termésének alakja igen változatos, gyakran előfordul körte, tojásdad, hosszúkás stb. A gyümölcsök közepében lévő üregben számos fekete mag található. Fogyasztási cél mellett a textil- és söripar, de még a rovarirtás területén is gyakran használják.

Felhasznált részei

Mivel a termés, a levelek és a fa törzse egyaránt tartalmaz tejnedvet, azt vonják ki az éretlen termésekből, illetve a leveleket és a magvakat is hasznosítják.

Hatásai

A papayából kinyert papain és kimopapain jó fehérjebontó és emésztésjavító hatású. Az előbbinek ráadásul gyulladáscsökkentő és antiödémás hatása is van.

Alkalmazásai

A papaya híresen alkalmas a tisztító és fertőtlenítő hatású kozmetikai készítmények alkotórészeként hasznosítva. Az élelmiszeriparban pedig a hús puhítására szolgáló szerepét tölti be. A növény leveleiből előállított készítményeket Európában bélférgek keltette emésztési zavarok megszüntetésére használják.

Erre a célra alkalmazzák a frissen termett papayát is, mit gyakran szeletekre vágva fogyasztanak. A fitoterápiában a papaint és a hatásában hasonló kimopapaint ezen kívül balesetek és műtéti bevatkozások nyomán kialakuló ödémák és gyulladások megszüntetésére alkalmazzák.

Ajánlott napi adag

A papaya termése korlátlanul fogyasztható, a papainból 0,5-1,0 gramm az étellel együtt elfogyasztott mennyiség már segíti az emésztést.

Figyelmeztetés

Fogyasztása érzékeny személyeknél allergiás tüneteket válthat ki.

Vissza