Paralimpiai jelképek
2016/06/07 23:49
1530 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Már csak 3 hónap van vissza szeptember 7-ig, amikor fellobban a paralimpiai láng Rióban. Milyen különleges tulajdonságokkal rendelkezik a fáklya, hogy néz ki a paralimpiai kabala, és mit jelképez az embléma? Ennek járt utána a K&H, a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete.

para0

Paralimpiai láng

para-lang A riói olimpia és paralimpia 2 fáklyája alig tér el egymástól – ennek oka, hogy a szervezők ezzel is a két esemény egyenlő fontosságát kívánták hangsúlyozni. A paralimpiai fáklya hullámzó dizájnja a parasportolók magas és mély pontjait szimbolizálja, valamint  a földet, az eget, a tengert és a hegyeket. A négyszögletű felépítés a paralimpia 4 fő értékét - bátorság, elkötelezettség, inspiráció, egyenlőség - jelképezi, amelyek 2 nyelven és braille írással is fel vannak tüntetve. Ahogy az olimpiai fáklya, úgy a paralimpiai is felfele nyílik, csakúgy, mint a test, amely kinyújtózva feszegeti határait.

Kabala

para-kabala A brazil olimpia és paralimpia két kabalájának nevét a nagyközönség döntötte el – így végül a paralimpia kék-zöld színű, falevél frizurájú kabaláját Tom Jobim brazil zenészről nevezték el. Tom a brazil növényvilágot jelképezi, aki minden akadályt legyőz. A kabaláknak háttértörténetet is kitaláltak, mely szerint mindketten annak az örömhírnek a nyomán születtek meg, hogy kihirdették, Brazília rendezheti 2016-ban a nyári játékokat. Tom legkedveltebb időtöltése a játék, az erdőben való relaxálás és új barátságok kötése. A felmerülő problémákat pedig a levélfrizurájából elővarázsolt különböző eszközökkel oldja meg. Számára nem létezik legyőzhetetlen akadály, hiszen a természet összes titkának birtokában tudja, hogy kreativitással, intelligenciával és eltökéltséggel bármit elérhetünk, amit akarunk.

Embléma

para-emblema Szenvedély és átalakulás – ezek a 2016-os riói olimpia és paralimpia fő mozgatórugói. Szenvedély, amely összefogja a brazilokat a játékok megszervezésében, szenvedély a sport iránt, amely a legjobb eredmények elérésére sarkall, szenvedély, amellyel a riói lakosok melegen és barátságosan fogadják a vendégeket. A város és az ország, valamint az egész bolygó lakosságának átalakulása, egy független, tudatos és fenntartható kultúra támogatása, a jelen inspirálására és a jövő fenntartására.