Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)
2003/01/23 08:00
2015 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A keresztesvirágzatúak családjába tartozó táskafű, pásztorerszúny, kanálfű az ország minden részén előfordulhat, főként az útszéleken, gyomtársulásokban, gyümölcsösökben vagy szántóföldeken találkozhatunk vele.

pasztortaska Kozmopolita gyomnövény, mely egy vagy két éven keresztül marad életképes. Orsó alakú gyökere, s a belőle fejlődő 5-10 cm hosszú tőlevelei szeldeltek vagy szárnyasan hasogatott formájúak. Szárának magassága 50-70 cm közötti hosszt érhet el. A száron fejlődő levelek kisebbek, nyeletlenek, ülők és fülesek. Az egész növény kopasz vagy enyhén szőrözött. Virágai is kicsikék, többnyire négy sziromból állnak, színük piszkosfehér, melyekből visszás háromszög alakú becők fejlődnek.

Felhasznált részei

Leginkább a növény virágos hajtását dolgozzák fel. (Bursae pastoris herba).

Hatásai

Jól fejti ki hatását vérzéscsillapítás esetén, gyulladáscsökkentés terén valamint vizelethajtás céljából.

Alkalmazásai

Teaként leggyakrabban vérzések csillapítására fogyasztják, a fitoterápiában pedig menstruációs panaszok és elhúzódó méhvérzések kiegészítő kezelésére, valamint sebek kezelésére alkalmazzák.

Figyelmeztetés

Belsőleg történő kezelés esetén a virágos hajtásból 10-15 grammnál ne fogyasszunk többet, a folyékony kivonatból 5-8 gramm a napi elfogatható mennyiség, külsőleg 3-5 gramm szérumból és 2 deciliter vízből készült forrázatot alkalmazzunk. Ha hosszú időn keresztül és nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, befolyásolhatjuk vele a vérnyomást, illetve a pajzsmirigy működését. Alkalmazása nem javasolt terhesség idején, és a szoptatás ideje alatt sem.

Vissza