Pattanj kerékpárra! (Ha elindul a rendszer...)
2014/07/04 11:24
1262 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismerkedés a budapesti kerékpárkölcsönző rendszerrel - ha minden jól megy, még akár idén is elindulhat a kölcsönzés.

letöltés A testmozgás nélkülözhetetlen eleme az egészségmegőrzésnek, ezen belül célszerű két tényt ismerni még! Az egyik, hogy naponta szükséges legalább fél órányi időt szánni erre, a másik, hogy lehetőleg kerüljük az ún. kardioedzéseket, azaz a hirtelen nagy szívterheléssel járó mozgásformákat. Ha e két alaptényezőt ismerjük, kézenfekvő, hogy az egyik legjobb mozgásforma a kerékpározás.

Egy kis történeti áttekintés

A közösségi közlekedés és az egészséges életmód összekapcsolására Dániában született meg az első kezdeményezés. Koppenhágában 1995-ben indították útjára az első közbringarendszert, melyet 400 kilométernyi kerékpárút és több mint 1000 kölcsönözhető kerékpár biztosít. A program egyik célja az volt, hogy 2015-re a lakosság fele használja a rendszert az induláskori 35%-hoz képest. A kezdeményezést éveken belül Francia- és Spanyolország is követte, majd Kanada és Nagy-Britannia. Párizsban jelenleg 20 ezer feletti a kölcsönözhető kerékpárok száma.

Mi a MOL Bubi?

A MOL Bubi a budapesti közbringarendszer, amely jelenleg 76 gyűjtőállomásból és 1100 kölcsönözhető kerékpárból áll. A belvárosban – jelenleg elsősorban a pesti oldalon – elhelyezett terminálok alkalmasak a kerékpárok felvételére illetve leadására. Kétféle terminál létezik, az egyik kizárólag kölcsönzésre alkalmas, míg a másik lehetőséget biztosít a regisztrációra, díjfizetésre és egyéb lehetőségekre. A kerékpárok a nap 24 órájában használhatóak, akár éves, akár 24 órás jeggyel, illetve természetesen az említett időintervallumokon belüli opciók is léteznek (féléves, heti stb.).

Használat

A kerékpárok kétféleképpen használhatók. A regisztrált ügyfelek éves vagy féléves bérletet vásárolhatnak (előbbi jelenleg 12 ezer Ft), melyet az érzékelőhöz érintve máris használhatják a kétkerekűt. A MOL Bubi kártya vásárlásakor kerékpáronként 25.000 Ft kauciót kell befizetni (egy kártyával 4 kerékpár kölcsönözhető, ez esetben négyszer 25.000 Ft-ot). Úti célunk elérésekor a kerékpárt a dokkolóhoz helyezzük, ezzel a kölcsönzés véget ér. Fontos információ, hogy az első félóra minden esetben ingyenes, ezt követően – leegyszerűsítve – félóránként 500 Ft fizetendő, illetve vonódik le a kártyáról.

Van lehetőség alkalmi kölcsönzésre is. Ilyenkor a mobiltelefonszám, illetve az ahhoz tartozó PIN-kód nyújtja a kölcsönzési fedezetet.

További fontos információk

Érdemes elolvasni a baleseti felelősségre vonatkozó információkat, ugyanis nem meglepő módon minden káresemény, lopás, baleset a használót terheli. A kerékpárok dokkoló állomásokon kívül is rögzíthetők elektromos lakattal, ezt szükséges használni abban az esetben is, ha a célállomás dokkolója megtelt. A kölcsönbringák természetesen minden érvényben lévő KRESZ-szabálynak megfelelnek, prizmákkal és automatikusan bekapcsoló lámpákkal rendelkeznek.

Nem mellékes, hogy igen biztonságosak - ugyanakkor azt is tudni kell, hogy 14 éven aluliak nem használhatják a MOL Bubi közbringarendszert!

Merre tovább?

Fontos információ, hogy a közbringarendszer fejlesztése nem fejeződött be. A közösségi közlekedéssel kombinált ezirányú fejlesztések folyamatosan zajlanak, cél, hogy a főváros közlekedési fejlesztései során mindig figyelembe vegyék a közbringarendszer fejlesztését is. 2020-ig jelentős mennyiségű kerékpárút épül, hangsúlyt fordítanak a kerékpárosok oktatására és a kölcsönzőrendszer folyamatos fejlesztésére is.

Ehhez már csak annyit fűzhetük hozzá, hogy csak indulna már el - azonban a hibák javítása miatt egyelőre még mindig csak tesztüzemben működik a rendszer.

További érdekes oldalak:

Marsi Zoltán írása