Pokémonokról szülőknek
2016/08/04 08:00
4723 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Óriási népszerűségre tett szert a legújabb kiterjesztett valóság játék, a Pokémon Go. Jó, ha a gyermek játszik vele? Összegyűjtöttük, mit érdemes szülőként tudni erről az újszerű játékról.

pokemon

A Pokémon a Nintendo médiaterméke, amellyel a 90-es évek óta számtalan formában találkozhattunk már. A videojátékok, animék, mozifilmek gyűjthető kártyák főszereplői különböző típusú szörnyecskék, akik a pocket monster (zsebszörny) elnevezés rövidítéséből kapták a Pokémon nevet.

A legújabb termék, a Pokémon Go egy olyan okos telefonra tervezett játék, amelyben a játékosok a való világgal is interakcióban állnak a telefon kameráját és GPS helymeghatározó funkcióját használva. A játékosok a telefonjukon egy térképen látják saját valós elhelyezkedésüket és a közelben lévő virtuális játékelemeket. A valós fizikai térben mozogva a játékosok különböző típusú Pokémonokkal találkozhatnak.

Mozgás

A játék egy kézenfekvő előnye, hogy mozgásra, adott esetben hosszú sétákra és barangolásra késztet. Továbbá egyes játékelemeket (PokéStopokat, Gym-et) olyan érdekes helyeken találhatunk meg, ahová másképp talán nem látogatnánk el.

Alkalmazáson belüli vásárlás

Az alkalmazáson belüli vásárlás egy egyre gyakoribb üzleti modell jellemzője, amelynek lényege, hogy a szolgáltatást vagy játékot ingyen elkezdhetjük használni, de bizonyos funkciók vagy előnyök eléréséhez fizetni kell. Játékok esetében különösen csábító lehet, hogy némi pénz befizetése után könnyebben teljesíthetővé válnak a játék kihívásai. A Pokémon Go-ban is van alkalmazáson belüli vásárlás: a kiegészítő eszközöket a Pokémon Shopban vásárolhatjuk meg. Érdemes gyermekünkkel átbeszélni, hogy az egyes vásárlások milyen előnyökkel járnának és hogy valóban élvezetesebbé tennék-e a játékot. A legtöbb eszközön az alkalmazáson belüli vásárlások letilthatóak vagy jelszó megadásához köthetőek. Android esetében így, iOS esetében így, Windows esetében így járhatunk el.

Hány éves kortól lehet játszani a játékot?

13 évnél idősebbek regisztrálhatnak a játékba, de szülői hozzájárulással fiatalabbak is játszhatnak a játékkal. Ehhez az szükséges, hogy a szülő előzetesen regisztráljon, majd jóváhagyás után a szülő készítheti el a felhasználói fiókot gyermeke számára.

Hozzáférés adatokhoz

A Pokémon Go-val kapcsolatosan a közelmúltban kritikák jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy a játék több hozzáférési engedélyt szerez meg, mint az feltétlenül szükséges lenne. Ez a probléma elsősorban az iOS operációs rendszert használók és a Google fiókon keresztül bejelentkezők adatait érintette. A játék fejlesztői igyekeznek kiküszöbölni a hibát.

Barangolás az utcán képernyőt nézve

Talán egyértelműnek tűnik, de érdemes lehet gyermekünket figyelmeztetni arra, hogy közlekedés közben továbbra is figyelni kell a környezetre. A telefon képernyőjét nem kell folyton nézni; Pokémonok közelségéről úgy is tudomást szerezhetünk, hogy a telefon vibrál. Ha olyan helyre barangol el a gyermek, ahol még nem járt, legyen tudatában annak, hogy vissza is kell tudnia találni. A Pokémon vadászat akár a térképes tájékozódás fejlesztésének egy eszköze is lehet.

Nem kell teljesen közel menni a Pokémonhoz, például nem szükséges bemenni forgalmas kereszteződések közepére vagy más veszélyes helyekre: a Pokémonokat távolabbról is el lehet csípni. Tudni kell továbbá lemondani azokról a Pokémonokról, amelyeket tényleg nem tudunk megközelíteni, mert például magánterületen vagy estére bezárt parkokban jelennek meg.

Más játékosok

A játékban nincs beépített chat funkció, de a játékosok összefuthatnak más játékosokkal, akik nagyobb számban fordulnak elő a játék szempontjából fontos helyeken. Egyes előnyöket úgy tudunk megszerezni, ha huzamosabb ideig időzünk egy adott helyen. Ezalatt barátságok is szövődhetnek, de rosszindulatú személyek is felfedezhetik ezeket a pontokat. Előfordulhat, hogy a gyerekek nagyobb bizalommal fordulnak egy olyan ismeretlenhez, aki szintén játszik, ezért fontos tudniuk, hogy az idegenekkel még a játék hevében is jobb az óvatosság.

Némi elővigyázatoság mellett azonban a Pokémon Go izgalmas szabadtéri, sok mozgással és felfedezéssel járó játék lehet. Szülőként hagyhatjuk, hogy gyermekünk beavasson a részletekbe, és már indulhat is a közös vadászat!