Polgár Judit, a XX. század női sakkozója
2002/09/02 08:00
990 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Amikor 2001-ben Magyarországon Polgár Judit megkapta az évszázad legjobb női sakkozójának járó Oscar-díjat, kevesen csodálkoztak. A leadott ötvenkét szavazatból ötven esett a kitűnő játékosra, aki akkor már hetedik alkalomml vehette át az év legjobb női sakkozójának járó elismerést is. Mindent egybevetve, a női világbajnoki, európa-bajnoki címmel dicsekedő sakkozó már egy évtizede egyedüli nőként a férfiak mezőnyében bizonyít, és nyeri rendre a versenyeket. Hosszú ideje vezeti a női sakk-világranglistát, bár a női világbajnoki mérkőzésekre már régen nincs ideje.

Talán a hazai szurkolók számára az egyik legemlékezetesebb mérkőzése akkor volt, amikor 1998-ban páros mérkőzésen győzte le Anatolij Karpovot, a FIDE akkori ranglistavezetőjét (Kaszparov már évek óta kilépett a FIDE-ből). Folyamatosan az első tíz között van a férfi ranglistákon is (jelenleg a huszonharmadik), sokszor volt a magyar férfi válogatott első táblása is, 1998-ban pedig egyetlen nőként megnyerte az amerikai nyílt bajnokságot. Az utóbbi időben is számos versenyt nyert, többek között Argentínában és Hollandiában, 2000 májusában pedig a Japfa-beli XVI-os kategóriájú versenyen diadalmaskodott, két világbajnokot is megelőzve.

Polgár Judit 1976-ban született Budapesten, Polgár László és felesége, Klára asszony lányaként. Születése után két nővérével együtt egy nagyszabású kísérletben találták magukat - melyet a kor hatalmasságai megpróbáltak megakadályozni. Amikor azonban Mádl Ildikóval kiegészülve a három Polgár-lány (Zsuzsa, Zsófia és Judit) 1988-ban letaszította trónjáról a szovjet női válogatottat, a kétkedő hangok elhallgattak. Judit minden idők legfiatalabb nagymestere lett, Bobby Fisher babérjait ellopva - és a mai napig csak Lékó Péter tudta őt megelőzni. Zsuzsa pedig minden idők legmagasabb Élő-pontszámát érte el egy 1989-es római versenyen, 2879-et (kilenc mérkőzésen összesen egy remivel). Voltak olyan évek, hogy a három Polgár-lány a női világranglista első három helyét foglalta el, az elsőség kérdését pedig egymás között döntötték el.

A Polgár-család azóta fogalom a sakk és a pedagógia világában. Zseni vagy nevelés és gyakorlás a siker kulcsa? Ezt a kérdést teszik fel újra és újra, akik látják a sikereket. Polgár László számos könyvet írt, köztük a Nevelj zsenit! címűt is - szerinte tehát a nevelésé a főszerep. Judit játékát azonban nem magyarázhatja pusztán a nevelés: agresszív stílusa családjában és a férfiak mezőnyében is egyedülálló, sikereit sokak szerint ennek is köszönheti.

Jelenleg is játszik a magyar válogatottban, miközben hol itthon, hol Izraelben tartózkodik izraeli férjével.