Pszichoszomatikus betegségek
Sulinet
2012/07/25 08:00
2368 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A pszichoszomatikus betegségek csoportja nem könnyen körülírható. Ide nem sorolhatóak olyan betegségek, amelyek fertőzéssel terjednek, vagy daganatos elváltozások következtében alakulnak ki. A pszichoszomatikus betegségek közé tulajdonképpen minden betegség beilleszthető, de egyetlen egy olyan betegség sem létezik, melyet egyértelműen pszichoszomatikus betegségnek nevezhetnénk. 

depresszio_01_520 Általánosan elmondható, hogy a pszichoszomatikus betegségek hátterében nem áll semmilyen szervi elváltozás, ebben az esetben a probléma nem szervi, tehát szomatikus eredetű, hanem lelki. Egyre több az olyan vélemény, hogy a komolyabb betegségek háttere is lelki eredetű. Emellett környezeti tényezők és szociális szempontok is hozzájárulhatnak egy betegség kialakulásához.

A pszichoszomatikus betegségeknek éppen ezért nincsenek jellemző tünetei, gyakran szerepel a fejfájás, kisebb testi fájdalmak, szédülés, émelygés, magas vérnyomás, esetleg álmatlanság. Ezen felül szinte bármilyen tünet jellemző lehet. A stressz, a szorongás és a hosszan fennálló fáradság következtében legyengül az immunrendszer, ami megveti az ágyat a különféle betegségeknek.

Rossz életvitel

Pszichoszomatikus betegségek közé szokták sorolni a magas vérnyomást, a fejfájást és a stressz kiváltotta menedzser betegséget. Bár mindegyik hátterében található szervi probléma, jellemzően mindhárom szorosan összefügg az életvitellel és annak megváltoztatásával könnyen kezelhető. Ami megnehezíti ezeknek a betegségeknek a kezelését, hogy nem elég a tünetek megszüntetése. Ha valaki stresszes környezetben él és fokozottan érzékeny is a stresszre, nem elég, ha vitamint és nyugtatót szed. Lehet, hogy ez átmenetileg segítséget nyújt, de hosszú távon csak rezisztenssé, azaz ellenállóvá teszi a szervezetet a gyógyszerekkel szemben, de nem szünteti meg a problémát. Az egyetlen megoldás, ha az okokat feltárva életmódot váltunk, például kerüljük a stresszt.

Nagyon fontos, hogy a beteg megfelelően tájékozódjon orvosától a lehetőségeiről abban az esetben, ha állandóan visszatérő tüneteket produkál, melyeknek nem áll szervi probléma a hátterében. Ha őszintén elmondjuk az orvosnak a problémáinkat, jó eséllyel megérti majd mi állhat az állandóan ismétlődő fájdalmak hátterében és javasol egy olyan szakembert, akivel problémáink lelki eredetét vizsgálhatjuk. A pszichés problémák kezeletlensége nagyon súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek, tulajdonképpen ezt a folyamatot nevezzük pszichoszomatikusnak.

Figyelmeztető jelek

Létezik egy olyan vélemény, hogy a testi panaszok tulajdonképpen üzennek nekünk és szimbolikus jelzések, amiket a szervezet küld, hogy figyelmeztessen. Gyerekkorban kialakul, hogy a betegségek esetén a szülők kiemelt figyelmet fordítanak gyerekükre. Hasonlóképpen üzen a szervezet is, mikor úgy érzi, hogy valami nincs rendben, több pihenésre, nyugalomra lenne szükség. Szervezetünk is csak annyit kér tőlünk: törődj velem jobban, figyelj rám oda! A self-elmélet lényege is ezen alapul. Ha valaki nem tudja felépíteni magát és elhelyezni a világban, saját magának és a külvilágnak úgy próbálja bizonyítani saját létezését, hogy szervezete kreál számára egy betegséget és így kerül az érdeklődés középpontjába. A figyelemre pedig mindenkinek szüksége van.

Amennyiben érdekel a lélektan, nézz szét további pszichológiával foglalkozó cikkeink között!