Rafting
2002/10/15 08:00
880 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Férfiak is hordanak kötényt


Valószínűleg már mindenki hallott a raftingról, más néven a vadvízi evezésről. De azt tudtátok, hogy télen edzéseket tartanak? Na nem kint a jéghideg folyón, hanem a kőbányai Újhegyi lakótelep Sportligeti uszodájában. A Vadvízi Túrázók Országos Egyesülete minden pénteken este 9 órától egészen éjfélig itt tart edzéseket telente a vadvízi kajakosoknak. Kíváncsiak voltunk erre a lelkes csapatra, akik hétről hétre hódolnak e szenvedélyüknek.

A raftingról az embereknek általában egy nagy gumicsónak jut az eszükbe, pedig nem csak ezzel lehet nekivágni a vad folyóknak, hanem kajakkal és kenuval is. A gumicsónak kezdőknek éppúgy nagy élményt nyújt, mint a haladóknak. A kajak és a kenu viszont egy fokkal nehezebb. Csak a merészek vágnak neki egyedül a szikláknak, a vad sodrású folyóknak sok-sok edzés és gyakorlás után.

Talán a legizgalmasabb módja a vadvízi túráknak a kajakozás. Teljesen zárt testű a hajó, és az utas egy neoprén vászon (gyakoribb nevén hullámkötény) segítségével szigeteli magát. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy ha a kajakos belefordul a vízbe, akkor képes azt úgy visszafordítani, hogy nem kerül víz a hajóba. Az eredeti helyzetbe való visszafordítást "eszkimófordulásnak" nevezik, mert először az eszkimók használták. Az alacsony hőmérsékletű víz miatt az eszkimóknak úgy kellett tudniuk visszafordítaniuk a kajakot, hogy ne hagyják el a hajót. Az úgynevezett "nedves kiszállás" veszélyes lett volna számukra.

A kajakkal kiválóan lehet manőverezni, mert nem merül mélyen a vízbe, és ívelt a formája. A hajó annál fordulékonyabb, minél íveltebb a teste. A különböző formák különféle dolgokra teszik alkalmassá a hajót. Jó példa a szlalomkajak, amelyet arra terveztek, hogy kapukon haladjon át.

Egy másik fajta a trükk-kajak, "rodeó" stílusú kis merülésű hajó, amelyet mutatványokhoz használnak. Ez a kis tömegű kajak könnyen mozgatható, az utas képes megforgatni a hajót a két vége körül a vertikális és horizontális vonzás miatt. De számtalan más manővert is végre lehet hajtani.

A vadvízi túrázóknak mégis az a legfontosabb, hogy tájékozódjanak a folyó nehézségi fokozatairól. A folyószakaszokat osztályokba sorolják. A fokok napról napra változhatnak, mert az áthaladó vízmennyiség befolyásolja a víz jellegét. A tavaszi hóolvadás vagy egy felhőszakadás is megváltoztathat egy folyót. Az osztályzás 1-6-ig terjed, minél nagyobb a szám, annál nehezebb rajta evezni. Egy folyó különböző szakaszai is nagyon eltérhetnek egymástól: gyakran a két szélső érték között ingadozik.

I. osztály:könnyű, kevés az akadály.
II. osztály:közepes, kisebb hullámok és zúgók vannak.
III. osztály:nehéz, sok az akadály, a hullámok szabálytalanok, jó manőverezés szükséges.
IV. osztály:nagyon nehéz, a vízesések gyakoriak, a mentés nehéz.
V. osztály:különösen nehéz, vad vízesések vannak, csak profiknak.
VI. osztály:szinte lehetetlen végigmenni rajta, az útkeresés bonyolult, csak csapatosan ajánlott.


Nagy László a Vadvízi Túrázók Országos Egyesületének alelnöke, először túrázóként, majd túravezetőként vágott neki a folyóknak. A 28 éves fiatalember mindig is kedvelte a sportokat: cselgáncsozott, bokszolt, atletizált és futballozott. Az ejtőernyőzéssel kezdődött a különleges sportok iránti szeretete.
- Az első ugrás nagyon félelmetes volt. Az szerzett örömet, hogy legyőztem a félelmemet. Ma már az ugrás maga nyújt élményt.

Nem csak a hagyományos ejtőernyőzésbe kóstolt bele, egyszer egy kötélen lógva húzta őt egy repülőgép, de leugrott már 150-200 méter magas szikláról is, ahol mindössze 3 másodperc a szabadesés, utána nyitni kellett az ernyőt.
- Először ledobtunk egy narancsot, megmértük, mennyi idő alatt ér földet. 11 másodperc volt, egy ember is ennyi idő alatt zuhanna le ilyen magasról. Szörnyű érzés kivárni azt a 3 másodpercet. Az ember legszívesebben azonnal kinyitná az ernyőjét, de addig nem lehet, ameddig egy bizonyos sebességet el nem érsz. Annak a pillanatnak van jelentősége, amikor elrugaszkodsz.

Nagy László ejtőernyős barátai részt vettek egy vadvízi túrán, az ő lelkes élménybeszámolójuk és biztatásuk tette elég vakmerővé Lacit, hogy kipróbálja a dolgot. Nagyon megtetszett neki, több túravezetői tanfolyamot elvégzett, ma már ő tanítja a kezdőket, amit nagyon szeret csinálni.
- Azért választottam a kajakot, mert sokkal nagyobb kihívás ezzel végigmenni a folyón, mint egy gumicsónakkal. Szívesen foglalkozom a tanítványokkal is, ez is örömet szerez nekem. Hamar látni az eredményt.

Ha a téli kényszerpihenőnek vége, az egyesület minden hónapban egyszer biztosan elmegy túrázni. Külön szerveznek évadzáró, évadnyitó túrákat, és persze a vezetőknek is akad lehetőségük újabb kalandokra egészen nehéz szakaszokon. Az edzéseken általában kb. 30 ember vesz részt, a kajakok egy része az övék. Nagyrészük azonban az egyesület tulajdonában van. A medencében csak a kajakra, evezőre és a speciális hullámkötényre van szükség, amely hermetikusan lezárja a hajót, így nem jut víz a kajakba. Vad vizeken persze sokkal több kiegészítőre van szükség: neoprén cipő, neoprén nadrág, vízhatlan dzseki, mentőmellény, bukósisak. A vadvízi kajakok szélesebbek, mint a síkvíziek. Laposabb az aljuk és sokkal stabilabbak.
Nagy László nem csak túrákat vezet, hanem rodeózik is. A rodeó kajak haladóknak való, mert kisebb, mint a többi, jobban ki tudja használni a víz erejét. Magyarországon idén tavasszal lesz az első rodeóverseny.
- Szeretnék bekerülni az első öt legjobb versenyző közé. A rodeózás nagyon izgalmas, helyhez kötött, egy-egy nagy hullámhoz, egy zúgóhoz. Ezekkel a kicsi hajókkal igazi bravúros mutatványokat lehet végrehajtani: gyertya, piruett, cigánykerék, bukfenc, szörfözés.

Reméljük, hogy ezeket a figurákat Laci eredményesen fogja bemutatni. Lesz lehetősége a gyakorlásra, hiszen a szokásos túrákon kívül tavasszal Korzikára utazik, ahol fantasztikus, 5-ös, 6-os erősségű folyók várnak rá.

Eddigi rossz élményi nem vették el a kedvét a sportágtól, sőt... Pedig Laci egyszer már életveszélybe került. Rodeózás közben két szikla közé beszorult ék alakban. Az egyik sziklának a kajak feneke, a másiknak a manőverkirály háta nyomódott. Egyszerűen nem tudott vagy egy percig szabadulni, és sajnos levegőt venni sem, hiszen a víz alatt volt. Csak lélekjelenléte segített: nem esett pánikba. Nagy nehezen sikerült elérnie a víz felszínét, és a levegőt. Laci fejében még ezek után sem fordult meg, hogy abbahagyja ezt az izgalmas sportot.

Meglátogattuk őt egy edzésen, ahol a sportolók többsége az evezésen kívül főleg az eszkimófordulást gyakorolta. Egy kajakos vadvízi túrára csak olyanok mehetnek, akik a medencében biztonságosan végre tudják hajtani ezt. Lássuk, hogyan is lehet elsajátítani ezt a nem mindennapi mozgást!
Mi is kipróbáltuk, hogy hitelesen tudjunk beszámolni róla nektek.
Először is a hullámkötényt kell felvenni, ezzel kell beszállni a kajakba. A hajón belül egy állítható lábtámasz van, amihez a talpadat kell szorítani. A hajó nyílásának közepén két oldalon térdtámasz van, ami mögé a térdeket kell elhelyezni. Ha a hullámkötényt eligazítottad a hajótest nyílásán, már vízre is lehet szállni.
Legelőször azt kell megtanulni, hogy a felborult kajakból a hullámkötény kioldásával felússzál a felszínre. Ezt egy zsinór megrántásával lehet elérni. Ha ezt biztonságosan végre tudod hajtani, úgy, hogy néhány másodpercig a víz alatt vagy, akkor kezdődhet az eszkimófordulás előkészítése. A legfontosabb, hogy érezd a hajó stabilitását, illetve azt a pontot, ahol a kajak megborulna. Ezt úgy gyakoroltatják, hogy a medence szélébe kell kapaszkodni, miközben billegteted a hajót. Nagyon fontos a csípőmozgás, ez az eszkimófordulás alapja. A test két szerkezeti egységet alkot, a deréktól lefelé és felfelé. Úgy kell billegtetni a kajakot, hogy a felsőtest egy helyben maradjon. Ha befordultál a kajakkal a vízbe, akkor a hajót úgy lehet visszafordítani, hogy a mozgást csípőből indítod. A hajó fordulásával együtt hátra kell dőlni a kajak tatja felé. Ez nagyon sok gyakorlást igényel, lépésről lépésre lehet elsajátítani a tudományt. Kezdetben evező nélkül egy emberrel, aki segít, fogja a kezedet, miközben végrehajtod a mozgást. Később egyedül a medence szélébe kapaszkodva, majd a vízben egyedül, lapáttal. Aki ezt tudja, az nekivághat a folyóknak.

Az edzés nagyon kellemes hangulatú volt, a kezdőket szívesen fogadják alkalmanként 500 Ft-ért a kőbányai Újhegyi lakótelep Sportligeti uszodájában péntekenként 21.00 h-tól.