Reflektorfényben a PET palack
Horváth Anikó
2010/01/19 13:07
1386 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nyugat-Európa több államában az újrafeldolgozás már megoldódni látszik. Beszéljünk akár aludobozról vagy PET palackról. Alternatíva van bőven. Ami tőlünk nyugatabbra működik, nálunk még késlekedik. Pedig napról napra egyre több eldobható palackot vásárolunk és ezzel egyidőben csökken a visszaváltható palackok száma.

A PET palack a napjainkban használt ásványvizes, üdítős, egyéb élelmiszer csomagolásra használt flaskák zöme. Miután felbontottuk és kiöntöttük belőle az üdítőt vagy ásványvizet, aztán pedig újratöltjük, a mikroorganizmusok már fellelhetőek benne. Szakemberek szerint felbontást követően 24 óra elteltével megjelenhetnek a baktériumok, a palackok belső felszíne ugyanis nem tükörsima, ezért meg tudnak tapadni rajta a baktériumok, gombák. Viszont kifőzni sem lehet őket, így nem igazán lehet sterilizálni, mint az üvegeket. Felhasználhatjuk azonban például nyaklánc, dzsúsz-kiöntő készítéséhez, hajó vagy ház építéséhez.

„A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szerint a termékdíj törvény friss módosítása nem felel meg az uniós alapelveknek, nem segíti a hulladék megelőzést, nem von felelősségre, sérti a közérdeket.” A PET palackok újrahasznosítása több vonalon is megoldható lenne. Bár az égetés több szempontból is káros, de anyaghasznosítás vonalon el lehetne indulni.

„A PET-et – anyagában – lehet úgy hasznosítani, hogy abból újabb „flakon” készüljön. Megközelítőleg 30% másodnyersanyagot lehet betenni az új palackok gyártásába. Erre példa a Nyugat-Európában már használatos szendvics technológia, amely szerint a háromrétegű PET palack középső rétege újrahasznosított anyagból épül föl. Továbbá lehet persze műszálat húzni belőle, amit a textilipar tud felhasználni, illetve geo-textíliát, azaz üveg- vagy kőzetgyapotszerű szigetelőanyagot is készíthetnek belőle. Ez utóbbi egy nagyon támogatandó technológia. Állítólag Magyarországon is fog ilyen, ezzel foglalkozó üzem épülni.” – mondta Szilágy László (HuMuSz)

A HuMuSz támogatja az elképzelést. Az eldobható csomagoláskora kivetett betétdíj egy recycling célú begyűjtést takar: visszagyűjtik, bedarálják és így lesz belőle valamilyen új termék. Sokkal kevesebb lenne az eldobált italcsomagolás, sokkal jobban járnának a fogyasztók, sokkal több, tisztább és jobb minőségű lenne a begyűjtött másodnyersanyag és nem utolsó sorban fejlődhetne a hasznosító ipar is Magyarországon. Egyelőre ugyanis semmiféle PET feldolgozás nincsen, csak előkezelés: bálázás, darálás, mosás. De semmi egyéb.

Napjainkra sajnos megszokott látvány, hogy a PET palackok tömegesen borítják el környezetünket. Nézzünk körbe mit látunk saját házunk bejáratánál.

  • Ötletek és további információk itt olvashatók.