Ricinus (Ricinus communis)
2003/01/23 08:00
2069 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az őszi fagyok előtt szép látványt nyújtanak a néhol 3 m-re is megnövő ricinusok, mik a trópusokon örökzöldek, nálunk csak egynyáriak. A növény eredete Afrikából származtatható, mi évezredekkel ezelőtt került Indiába, mely ország Brazília mellett jelenleg az egyik legnagyobb termelője a ricinusmag-olajnak. A növénynek - mit Dél-Amerikától Ázsiáig és a csendes-óceániai szigetvilágig számos országban termesztenek - mintegy 17 változata ismert. A trópusokon élő változat általában nagy magvakat terem, és 8-13 méter magas fává is képes nőni, míg ez a mérsékelt égövi vidékeken csupán 1-3 méteres kis magvakat érlelő, egyéves lágyszárú dísznövény.

ricinus Ismerik kerti ricinus, Krisztuspálma, Krisztuskeze, kiki, Jónás fája, vakondokfa, törökmag, kerti berzseny néven is. Szára hengeres, üreges, átmérője eléri az 5 cm-t. Levelei legyező alakúak, átmérőjük elérheti a 30-40 cm-t. Virágzata bogas, az élénkpiros termős virágok a virágzat felső, míg a sárga porzós virágok a virágzat alsó részén helyezkednek el. Termése háromüregű tok, melynek minden részében 1-1 babszem nagyságú, fényes, márványozott mag található, ami erősen mérgező.

Felhasznált részei

A magvakból kinyert zsíros olaj.

Hatásai

Magjából hashajtót készítenek, miből 5-6 szem bevétele már halálos hatású lehet. A ricinolsav a vékonybélből rosszul szívódik fel, így egy része a vastagbélbe jut és a bélsárt sikamlóssá teszi. A hashajtó hatás 2-3 órán belül jelentkezik.

Alkalmazásai

Dél-Afrikában a gyökeréből készített pépet teszik a szúvas fogba, a kukoricaszárral együtt készített főzettel pedig a fogat és az ínyt masszírozzák be. Az indiai orvoslásban a levelekből kipréselt levet mérgezésekkor hánytatószernek, a levélfőzetet tejszaporítónak, hashajtónak és menstruációt elősegítő orvosságként adják. A gyökérből készült főzetet reuma és köszvény kezelésére is ajánlják. A Tonga-szigetek lakosai a gyökérből készült főzettel bőrkiütéseket kezelnek, a Szamoa-szigetiek a magolajat fogyasztják székrekedés esetén, a Fülöp-szigeteken élő őslakosok fejfájás esetén a frissen szedett levelekkel borogatják fejüket, tejjel főzött leveleikkel pedig fekélyes sebeket borogatnak. A hagyományos kínai gyógyászatban a gyomor és emésztőrendszer betegségeire ható gyógyszerek között találhatjuk meg.

Ajánlott napi adag

30 gramm olaj.

Figyelmeztetés

Nem alkalmazható hosszú időn keresztül, mert étvágytalansághoz és székrekedéshez vezet. A dísznövényként kertben termesztett ricinusnál különös figyelmet kell fordítani arra, hogy gyerekek ne fogyaszthassanak a magvakból, mert néhány szem elfogyasztása már halálos lehet!

Vissza