Robbanóanyag-kutató méhek
2002/06/03 00:00
700 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az emberek általában a természetben találták meg feltalálói ihletük forrását. Például, aligha lennének repülőgépek, ha nem lennének madarak. Ez alkalommal azonban nem imitálásról, hanem felhasználásról van szó. A Pentagon egyik kutatólaboratóriumának sikerült méheket kiképeznie bombák, aknák és egyéb robbanószerek megkeresésére.

A természet újabb csodája

A kísérletek három évvel ezelőtt kezdődtek el és most a The New York Times adott hírt arról, hogy egy sor próba után megerősítést nyert: az esetek 99 százalékában lokalizálni tudják a kis mennyiségben elrejtett kémiai robbanóanyagokat. Természetesen csak nappal, nem hidegben és nem esőben. A méhecske a szép időt keresi.

Egyszer egy püspök megkérdezte John B.S. Haldane-t, a híres angol genetikust, hogy mit tanult meg a biológián keresztül Isten szép természetéről. A tudós elég tiszteletlenül azt válaszolta: azt, hogy Isten mértéktelenül szeretheti a svábbogarakat, mivel rendkívül sok fajtája él a Földön. Haldane nyugodtan utalhatott volna a méhekre is, amelyeknek több mint 20 ezer változata létezik. Némelyik csak egy bizonyos virág pollenjét gyűjti, mások egy egész virágcsaládét, megint mások bármilyen virágét. Az entomológusok régóta tudják, hogy ez a sokféleség nemcsak a lassú fejlődés eredménye, hanem egy nagyon gyors, rugalmas tanulásé is. A méhek képesek azokhoz a virágokhoz alkalmazkodni, amelyek a legjobb táplálkozási lehetőségeket biztosítják számukra.

A laboratórium kutatói ezt a biológiai rugalmasságot használták ki. Amikor a méh azonosítja a robbanóanyag szagát, egy csepp cukorral jutalmazzák. És a rovarnak elég pár óra ahhoz, hogy informálja erről az egész kaptárt és mindnyájan elinduljanak a frissen felfedezett élelemforrás megkeresésére.

(gluck)