Romániában a Greenpeace
2002/07/18 00:00
856 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A nemzetközi környezetvédő szervezet a Greenpeace Romániában is akcióba kezdett. Első akciójuk a Nagybánya közelében lévő Firiza-tó környékének megtisztítása volt. Ezt követte a magyarországi Tiszta Víz elnevezésű kampányukhoz kapcsolódó, a Szamos szennyezőinek névsorát tartalmazó lista közzététele.

A magyarországival nagyjából egy időben, Romániában is megkezdte áldásos tevékenységét a Greenpeace. Az elmúlt időszakban sajnos sokszor hírt adhattunk arról, hogy Romániában a környezetszennyezés nem számít különösebben ritka eseménynek. A természetes vizek szennyezése szinte mindennaposnak mondható. Nem nehéz felidéznünk szegény Tiszánk katasztrófáját, és aki követi a napi sajtót az szinte minden héten találkozhat Romániából származó beszámolóval.

Most, hogy a Greenpeace régiónkban is irodát nyitott, talán több figyelem fog a környezetszennyezőkre irányulni, van belőlük éppen elég Közép-Európában. A zöld béke aktivistái, a tiszai vízszennyezések ellen indított kampányának keretében nemzetközi szemétgyűjtő akciót tartott a Nagybánya közelében fekvő Firiza-tó megtisztítása érdekében. A nem jelentéktelen feladatba sikerült a helyi lakosságot is bevonni a nemzetközi - román, osztrák, magyar, szlovák és német - csapat segítségére. Speciális búvárok is részt vettek az akcióban, mivel a tóban lévő szennyeződést csak az ő segítségükkel lehetett eltávolítani. A tó adja a környék ivóvíz készletének nagy részét, ez sajnálatos módon nem akadályozta meg a környékbelieket abban, hogy a tóba dobálják szemetüket. Az összegyűjtött fémeket, üvegeket és az újrahasznosítható hulladékokat külön gyűjtik, a többit a helyi szemétgyűjtő cég szállítja el. A Greenpeace-esek figyelmeztető feliratokat helyeznek el a tó környékére, hogy a helyiek ne itt dobálják el a szemetüket.

A szemétgyűjtő akciót a magyarországi Tiszta Víz akciójuk egyenes folytatásaként a Szamost szennyező cégekről készített lista követte. Ami érinti a Tiszával kapcsolatos akciót is, mivel a Szamos a Tisza egyik mellékfolyója. A Greenpeace által nyilvánosságra hozott lista többek között tartalmaz egy sertéstelepet, papírgyárat, bányatársaságot és gyógyszergyárat. Ezek az üzemek jelentik a legnagyobb veszélyt a Tiszára az egész régióban. Az említett sertéstelep például másodpercenként 30 liter szerves bomló szerves anyagot tartalmazó szennyvizet enged a Szamosba. A papírgyár ugyanennyi idő alatt 300 liter ipari mérget bocsát ki. A bányavállalatnak a derítő- és ülepítő tavai jelentik a legfőbb veszélyforrást, a gyógyszergyártó cég magas koncentrátumban enged szerves anyagokat és cianidokat a folyóba.

A román hatóságok mindazok ellenére, hogy a Greenpeace segítséget ajánlott fel a környezetet súlyosan károsító cégeknek abban, hogy megoldást találjanak a környezeti problémákra, komoly bírálatokat fogalmazott meg a szervezettel szemben. Pedig ami a Romániából érkező hírek alapján kirajzolódik a környezet károsításával kapcsolatban, azt gondolhatjuk, hogy a Greenpeace által nyilvánosságra hozott adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A Szamos élővilága