Sárkányeregetés
2002/05/13 08:00
2174 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Tavasz vagy nyár van? Nehéz megmondani, hiszen elviekben és a naptár szerint is még tavasznak kellene lenni, a hőmérséklet viszont kifejezetten nyárinak mondható. Nagyon nehéz már a tantermekben, munkahelyeken maradni, az ember leküzdhetetlen vágyat érez, hogy mozdulatlanul feküdjön a napon! Egy olyan hobbira szeretném most újra felhívni a figyelmet, amely talán kicsit elfelejtődött, pedig nyári napokon remek szórakozást ígér.

Hozzávalók: természetesen ezt is lehet nagyon profi módon, szinte művészetként csinálni, de mi most csak a legegyszerűbb technikával fogunk ismerkedni.

  • hurkapálcika, vékony fa pálca
  • cérna, zsinór
  • ragasztó (cellux és folyékony is)
  • papír: rajzlap, csomagoló-, pausz-, krepp-papír...
  • festék, szalagok

Hogyan tovább?

Vegyük a megszokott, legegyszerűbb formát: rombusz a klasszlikus sárkányforma. Első lépéskét ezt kell kialakítani hurkapálcikából. (Azért parktikusabb a fa pálca, mert azt akkorára vágjuk, amekkora éppen kell, a hurkapálca mérete viszont adott). Mondjuk két darab legyen a függőleges (celluxszal, szigetelőszalaggal lehet őket összekötni) és egy a vízszintes tengely - a találkozási pontnál erős cérnával, damillal rögzítsük őket egymáshoz. Ezután a végeket kell a megfelelő hosszúságú pálcákkal összekötni.

Ha kész a váz, jöhet a burkolat. Mondjuk sima barna csomagolópapírra rakjuk ki a vázat, és úgy vágjuk körül, hogy minden oldalon ráhagyunk egy-egy centit. A papírt ki lehet festeni, kedvünk szerínt díszíteni. Mikor készen van, rá kell erősíteni a vázra - bekenjük ragasztóval a ráhagyott részeket, és kívülről rásimogatjuk őket a vázra. Már csak egy hosszú zsineget kell az aljára kötni, ami egy spulniban végződik, és indulhatunk is! Ennyire egyszerű az egész, ráadásul nagyon kellemes szórakozás lehet!

Természetesen lehet sokkal bonyolultabb formákat is kialakítani, de akkor nagyon ki kell találni, hogy hova kell a papír részeket helyezni, hogy a szél belekapjon a sárkányba.

Ha valaki kedvet kapott, és szeretne elmerülni a témában, az látogasson el a www.sarkanyeregetes.lap.hu oldalra. Ez egy hatalmas adatbázis. Elérhető innen több magyar és rengeteg külföldi oldal, valamint hatalmas képgyűjtemények is. Sok cikk olvasható itt, amelyek hasznos tanácsokat, útmutatást adhatnak a bonyolultabb megoldások kivitelezéséhez. Persze mindeközben meg lehet ismerkedni hasonló érdeklődésű emberekkel is az oldalon keresztül!

Kellemes eregetést!