Sárkányok földje
2002/11/20 00:00
3098 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az Indonéziában található Komodo Nemzeti Parkot 1991-ben vették fel a Világörökség listájára. A három szigetből álló park legfőbb látnivalója a komodói sárkány, amelynek hossza eléri 3,5-4 métert. Hatalmas méretéhez nagy 90 kg-os testsúly párosul, ez a faj a gyíkok óriása.

Indonéziában található az 1991-ben Világörökség részévé nyilvánított 219 322 hektár területű Komodo Nemzeti Park. Nevét a Föld legnagyobb hüllőjéről az itt élő komodói sárkányról kapta. A nemzeti parkot három kis sziget alkotja - Komodo, Rinja és a legkisebb Padar -, mindhárom egy ősi vulkáni fennsík maradvány, melyeket az erős tengeráramlatok szakítottak le a szomszédos nagyobb szigetekről.

Komodo Nemzeti Park

A névadó Komodo-sziget területe is kicsi, 35 km hosszú és 5-15 km széles, tengerpartját meredek szirtek csipkézik. A szigeten monszunerdők, szavannák és kisebb hegyvonulatok váltják egymást. A part mentén gyakoriak a korall- és sziklazátonyok, lehetetlenné téve a hajózást. A Rinja elnevezésű sziget hasonló természeti adottságokkal rendelkezik, mint Komodo, csak valamivel kisebb kiterjedésű. Keskeny csatorna választja el a szomszédos, jóval nagyobb Flores-szigettől, aminek rezervátumait a nemzeti parkhoz csatolták, mivel ott több ritka varánuszfaj található. A nemzeti park 130000 hektáros ember által nem lakott tengerpart különösen gazdag korallképződményekben, hatalmas moszat- és algatelepek övezik. A környékbeli vizekben gyakran találkozhatunk bálnákkal, delfinekkel, különféle tengeri teknősfajokkal. A partot alkotó, nehezen megközelíthető partszakaszokon rengeteg ritka madárfaj fészkel.

A Komodo Nemzeti Park az úgynevezett Wallace-övezetben fekszik. Nevét az angol természettudósról Russel Wallace-ról kapta, aki elsőként jött rá arra, hogy Ausztrália és Ázsia élővilága között valahol a térségben húzódik a határvonal. A Wallace-övezet szigetein a két kontinens faunájának és flórájának a keveredése figyelhető meg. Az Indonéz szigetvilág nagy részén a monszunoknak köszönhető bőséges eső miatt burjánzó növényvilág található. Ettől erősen eltér Komodo és a Kis-Szunda többi szigete, itt a csapadék hiány és a hosszantartó száraz időszak meglehetősen egyedi flórát és faunát alakított ki.

A komodói sárkány

A park legfőbb látványossága a komodói sárkány, aki a szigeteken kívül csak a Flores-sziget védett erdei övezeteiben fordul elő. A kifejlett példányok hossza eléri 3,5-4 métert. Hatalmas méretéhez nagy 90 kg-os testsúly párosul, ez a faj a gyíkok óriása. A fiatal állatok madarakkal, tojásokkal, elhullott állatokkal táplálkoznak, de a kifejlett példányok képesek elejteni a vaddisznót, vagy a szarvast is.

A komodói sárkánynak fontos szerepe volt abban, hogy a nemzeti park nagy hírnévre tett szert, de rajta kívül még több más különleges állat is él a szigeteken. Hét szárazföldi emlősfajt, 72 madárfajt, számtalan gerinctelen állatot, köztük óriáspókokat tartanak nyilván. Egyedülálló a Flores-tenger csodálatos állatvilága is, amely a parkot övező korallzátonyok környékén a leggazdagabb.

A komodoi sárkányok populációjának változása
KomodoKomodo
19971998
Felnőtt példányok 617 597
Fiatal példányok 1105 464
Összes példány 1722 1061
Forrás: www.komodonationalpark.org/

A Komodo Nemzeti Park hivatalos honlapja