Súlyos mellékhatás
2004/07/09 00:00
1084 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Diclofenac nevű kenőcs kitűnően enyhíti a reuma tüneteit, ám nem ez az egyetlen érdekes tulajdonsága a szernek. Keselyűk ellen is jól használható a gyulladáscsökkentő, szó szerint csak úgy hullanak tőle a természet köztisztasági feladatait ellátó dögevői. Mindehhez még csak be sem kell kenni vele a keselyűt.

Jelenleg a legrosszabb helyzetben a Dél-Ázsiában élő keselyűk vannak, különösen igaz ez a Pakisztánban és Indiában élő állományokra. Oly nagyarányú csökkenés ált be számukat illetően, hogy a híradások mindössze néhány ezer megmaradt keselyűről beszélnek. Ez pedig komoly gondokat okozhat, az ornitológusok és a környezetvédők szerint ökológiai katasztrófa léphet fel. Minthogy a keselyűk takarítják a városokban és más területeken az állati tetemeket, eltűnésük esetén járványok alakulhatnak ki. Azokban az indiai nagyvárosokban, ahol jelentősen csökkent számuk, máris érzékelhetően növekedett a kóbor kutyák jelenléte.

Az elhullott keselyűk vizsgálata azt mutatta ki, hogy veseelégtelenség okozta halálukat. Voltak olyan kutatók, akik vírusos megbetegedésre gyanakodtak, míg mások szerint a nálunk is jól ismert Diclofenac nevű gyógyszer okozza vesztüket. Ez az aszpirinhez hasonló készítmény azonban veseelégtelenséget okoz a haszonállatok tetemeit is fogyasztó keselyűkben. A szert Indiában és Pakisztánban évek óta széles körben használják az állatállomány kezelésére, ami a keselyűk fő élelemforrása. Az emberek által is alkalmazott Diclofenacot tartják a közvetlen előidézőjének a bombayi keselyűk eltűnésének, amelyek a Csend tornyában elhelyezett halottakon táplálkoztak. Ilyen tornyok tetejére teszik ki a párszik halottaikat, mivel vallásuk tiltja a hamvasztást és a temetést. A keselyűk segítenek szabadon engedni a holtak szellemeit. A vallási közösség és a természetvédők egyaránt nagy aggodalommal figyelik a madarak eltűnését - olvasható csaknem két évvel ezelőtt megjelent írásunkban. Azóta annyira súlyossá vált a helyzet, hogy a környezet- és természetvédő szervezetek azt javasolják, tartsák fogva a keselyűket, mivel a természetben annyi veszély leselkedik rájuk, félő teljesen eltűnnek a Földről.

A természetvédők ezért most azt szeretnék elérni, hogy tiltsák be ennek a fájdalomcsillapítónak a használatát, és helyettesítsék azt valamilyen más, enyhébb mellékhatású szerrel. Ám mire ezt elérik, lehet, hogy késő lesz: a National Geographic News információi szerint ugyanis a Dél-Ázsiában előforduló keselyűk három csoportja, a keleti fehérhátú keselyű (Gyps bengalensis), a hosszúcsőrű keselyű (Gyps indicus) és a keskenycsőrű keselyű (Gyps tenuirostris) mindegyike a kihalás szélére került. Az elmúlt tíz évben, amióta a szert az állatgyógyászatban rendszeresen használják Dél-Ázsiában, így Indiában, Nepálban és Pakisztánban mindhárom faj állománya drasztikusan csökkent.

Természetvédők most elsősorban a megmaradt keselyűk megmentésén fáradoznak. Az indiai szubkontinensen a helyi kormányokkal összefogva menhelyeket létesítenek a keselyűk számára, ahol fogságban tartva őket, megkímélhetik a madarakat a Diclofenactól, azaz a kipusztulástól. A program lényege az, hogy mindhárom veszélyeztetett fajból 25 párt helyeznének el menhelyeken, ahol etetnék őket, és arra próbálnák ösztönözni a madarakat, hogy utódokat neveljenek. Ha ez idő alatt sikerülne megtisztítani a környezetet a szertől, akkor a fiatal keselyűket visszaengedhetnék a természetbe, akik életképes, fenntartható populációt alkothatnának.

A módszer egyébként már bevált, a hetvenes években a vándorsólymokon (Falco peregrinus) alkalmazták először, és jelenleg is segítenek például a kaliforniai kondorkeselyűk (Gymnogyps californiacus) fennmaradásában.