Szabadulás a kínkamrából - a stresszinterjúról szóló sorozatunk befejező része.
2004/07/24 08:00
1553 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Avagy hogyan érdemes megcsavarni a hóhér orrát

"Szemet szemért" válaszok

Hogy lehet e taktikákkal megbirkózni és megválaszolni a kemény "stresszinterjús kérdésekre"? - "Gyakorlással!" - hangzik a gyors és kézenfekvő válasz. Ezen kívül az interjút megelőző, előre megtervezett kemény munkával. A legjobban képzett embertől az interjú készítője azt várja, hogy magabiztosan, határozott stílusban, ellentmondást nem tűrően és tényszerűen válaszoljon. A szégyenlős válasz egyenlő a bukással. Ahhoz, hogy időt nyerjünk és jobban át tudjuk gondolni tényleges válaszunkat, használhatunk példákat vagy gondolkozzunk hangosan.

A negatív kérdéseket fordítsuk le pozitív kérdésre, úgy hogy ismételjük meg azt pozitívan csengő módon és így válaszoljunk rá. Tekintélyt parancsolóan kezdjünk hozzá a mondandónkhoz, ezzel elkerülhetjük az interjú készítőjének fölényeskedését. Színesen, érdekesen beszéljünk, de a lényegről sohase feledkezzünk meg és ne térjünk el a témától! Ne engedjük meg, hogy a beszélgető partnerünk eltérítsen bennünket mondanivalónk pályájáról: azt a 10-15 lényegi pontot, amit mindenképpen el akartunk mondani, mondjuk is el! Ragaszkodjunk az elképzeléseinkhez még akkor is, ha nagyon elkalandoztunk - tévútra vezető kísérőnk segítségével - az általunk előnyben részesített területről. Mindenképpen vissza kell térnünk az eredeti tervünkhöz, ha az elején engedjük is, hogy az interjú készítője eltérítsen bennünket. Az agresszív emberrel kapcsolatosan a legjobb védekezés a támadás.

Célszerű az interjú előtt kigondolt "haditervvel" az interjúszobába lépni. Előre persze lehetetlen tökéletesen felkészülni egy ilyen típusú találkozásra, azonban érdemes egy általános megközelítést kidolgozni, és a kérdések leggyakoribb formáira adandó válaszokkal felkészülni. A "végig-stressz" interjúk egyébként nem túl általánosak, de egy normál interjú is néhol lehet stresszinterjú. Ha erre is fel vagyunk készülve, akkor semmi sem okozhat gondot.