Szedd össze magad!
2002/05/10 00:00
1519 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A hulladék örök probléma a környezetvédelemben. Bárhol vagyunk, hulladékot termelünk: otthon, az iskolában és lakásunkban. Leginkább az erdők sínylik meg a trehány kirándulók által ottfelejtett üdítős dobozok, uzsonnás zacskók tömegét, de ennél súlyosabb tett, ha az erdőt és réteket hulladék lerakónak tekintjük. Számos ilyen illegális hulladéklerakóra bukkanhatunk a városaink szélén. A Föld napja alkalmából sokfelé a világban, így Magyarországon is rendeztek szemétszedési akciót, ezzel is felhívva a figyelmet a természet törékenységére.

Az évről évre megünneplésre kerülő jeles alkalomat 30 évvel ezelőtt kezdeményezte egy amerikai diák: 1972. április 22-én kétmilliós tüntetést szervezett Földünk megmentéséért. A környezetvédők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a bolygó élő rendszere törékeny, és hogy az élővilág pusztításával a magunk létfeltételeit is tönkretesszük. Azóta minden évben emberek milliói ünneplik a Föld napját világszerte.

Magyarországon 1992-ben szerveztek először figyelemfelhívó rendezvényeket a környezetvédők. A "Szedd össze magad!" akció keretében idén április 21-én, vasárnap erdőtakarítást hirdetett a a Mély Mosoly Alapítvány Normafa környékén,. A Föld napját egy nappal előbb ünnepelték a résztvevők egy hatalmas szemétgyűjtéssel. Reggel 10:00 órától 100-150 ember gyűjtötte a szemetet. Kesztyűt és szemeteszsákot is kaptak a lelkes erdőtisztogatok. A tavalyi 300 zsákhoz képest idén még egy Wartburg- és egy Lada-roncs is előkerült.

Figyelmünket nem csak egy napra kell a természet és környezetünk tisztántartására szentelni, hiszen a probléma behálózza mindennapjainkat. A fejlett társadalmak ipari, mezőgazdasági hulladéka napról napra nő, a fogyasztói társadalom szemete lassan elönti a bolygót. Vegyszereket találhatunk a talajban, a levegőben, a vizekben, a növényekben, gépkocsiáradat önti el az utakat. Az emberi tevékenység káros hatásai miatt állat- és növényfajok ezrei tűntek el a bolygóról végleg. Mit tehetünk mi? Már azzal is teszünk jövőnkért, ha azt a csoki papírt a zsebünkbe gyűrjük és az utunkba kerülő első kukába dobjuk ki, nem pedig az utcán szórjuk el, esetleg az erdőben, vagy valamelyik tisztáson. A legkisebb szemét is szemét marad és már a látvány is lehangoló, negatív hatásairól nem is beszélve.

Ha többet kívánunk tenni, van rá lehetőségünk. Részt vehetünk olyan magyarországi szervezetek akcióiban, amelyek a természet egészségesebbé tételéért dolgoznak. Ilyen program a "Tájsebészet"-nek nevezett akció is. A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) hirdette meg az illegális szemét lerakók felkutatását és felszámolását. A 18 magyar környezetvédő szervezetből álló összefogás legfőbb céljának részben a hazai lakosság szemléletformálását, részben pedig a hulladékos problémák orvoslását tekinti. KukaBúvár kiadványaik és akcióik segítségével sok információt juttatnak el az általános és középiskolás korosztálynak, de az idősebb diákok és a felnőttek felvilágosítására is nagy hangsúlyt fektetnek. A Tájsebészet pályázat első éve sikeresnek nevezhető, hiszen mindenhol lehetett számítani a diákokra a lerakók felszámolásában, sok helyszínen pedig partner volt az önkormányzat és a kommunális szolgáltató is. De egy év nem oldja meg a problémákat és nem változtat gyökeresen az emberek gondolkodásán. Így nem csoda, hogy különféle és egyre szerteágazóbb akcióikkal találjuk szemben magunkat, amelyek elgondolkodtatnak és környezetünk, a természet tiszteletére nevelnek.

A "Tapossa laposra!" kampány az eldobható aludobozok ellen, az "Átlátszó akció" a betétes üvegek megmentése érdekében, a PVC-ellenes, a "Sulibüfé", a "Készítsd magad az ajándékot és a csomagolóanyagot!" akciók az átadott tudás alapján mozgósítanak környezetvédelmi cselekvésre. "Buy Nothing Day" nemzetközi felhíváshoz csatlakozott Magyarország is, szintén a HuMusz alapítvány segítségével és Fogyasztásszüneti nap néven. Budapest egyik legforgalmasabb és legelőkelőbb helyén utcaszínházzal és fogyasztási láz elleni tablettákkal lepték meg a járókelőket. Céljuk az volt, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a fogyasztói társadalom által előidézett problémákra. Ezzel mutatva rá arra, hogy nem a felhalmozás a legfontosabb, hanem figyelnünk kell a természet igényeire is. Ennek fontos eszköze lehet az is, hogy lehetőségeinkhez képest minőségi termékeket vásárolunk. Például Karácsonykor cserepes visszaváltható fenyőfákat vehetünk, ezzel mentve meg az értelmetlen pusztulástól a fenyveseket. Az ünnepek után azok, akik visszajuttatták a fákat, visszakapták a letéti díj jelentős részét. Az akció arra próbálta felhívni az emberek figyelmét, hogy nem kell feltétlenül több millió fenyőfát kivágni a karácsonyi ünnepekhez. A visszahozott fák többségét visszaadták a fákat bérbe adó kertészetnek, a többit pedig elültették. Sikeres volt a felhívás hiszen rengetegen igényelték ezt a szolgáltatást. Viszont még mindig gondot jelent az ünnepek után utcára dobott fenyők tömege, ezeket összegyűjtve a kertészetek remekül hasznosíthatják komposztálásra.