Szeder (Rubus fruticosus)
2003/01/23 08:00
1434 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A ligeterdők, vágások, erdőszélek, árokpartok, parlagok évelő növénye, mi kedvelt csemege lehet a turisták számára, de egyben veszélyes gyom is.

szeder Nagyon változékony, egymás között könnyen kereszteződő keverékfajokat alkot, nálunk mintegy 30 fajt, emellett sok alfajt és keverékfajt tartanak nyilván. Kúszó vagy heverő hengeres száraik tüskékkel borítottak, miken hármasával vagy ötösével összetett leveleik 3-7(13) fogazattal találhatók meg. A levelek felső felszíne sima, az alsó szőrös. Alul a levélér mentén apró tüskéi vannak. A rózsafélék családjába tartozó szedercserjéknek nincs egységes virágzási idejük, mert hosszabb-rövidebb szünettel májustól egészen a tél beálltáig virágoznak. Ezért ugyanazon a cserjén egyszerre találhatunk virágot, éretlen és érett gyümölcsöt. A fehér vagy halvány rózsaszín virágokból feketéskék, fénylő vagy hamvas, összetett termés fejlődik. Finom gyümölcsei frissen és feldolgozva lekvár, dzsem vagy gyümölcslé formájában egyaránt ismertek és kedveltek.

Felhasznált részei

A cserje leveleit felhasználhatjuk mindennapi teaként vagy a legkülönbözőbb, tartósan alkalmazott teakeverékek alkotórészeként.

Hatóanyagai

A levelek 5-15% cserzőanyagot, C-vitamint és növényi savakat, a termések növényi savakat és antocián-vegyületeket tartalamaznak.

Hatásai

Ha orvosi javaslatra a vesebetegek naponta legalább 2 liter teát fogyasztanak, akkor semmiképp sem erős hatású tea fogyasztása ajánlott, mert elsősorban a sok folyadék, a húgyutak átmosása a feladat. Erre a célra különösen alkalmas egy olyan teakeverék, mely felerészben szeder- és málnalevélből, félig pedig vizelethajtó gyógynövényekből (például nyírfalevélből, pitypanggyökérből és -hajtásból, zsurlóból és aranyvesszőből) áll. Azok az idős emberek, akiknek sok folyadékra van szükségük, naponta rendszeresen fogyaszthatják a szeder- és málnalevélből készült teát. Ízesítésül kevés borsmentát, citromfüvet, csipkebogyót vagy hibiszkuszvirágot adhatnak hozzá. A szeder jó összehúzó és hasmenés gátló hatással rendelkezik.

Alkalmazásai

A szeder terméséből szörpöt, bort, pálinkát lehet készíteni. A szörpöt vérnyomáscsökkentőnek tartják, leveleiből pedig hasmenés és köhögés esetén készítenek gyógyteát. Levelébol készült tea vizelethajtó hatással rendelkezik. Bélpanaszok elleni gyógyteák alkotórészeként is fogyasztható.

Ajánlott napi adag

A levélből 5-8 gramm fogyasztás javasolt.

Figyelmeztetés

Nem ismertek a szeder mellékhatásai.

Vissza