Szelektív hulladékgyűjtés Budapest iskoláiban
Érsek Dóra
2008/09/02 12:34
1654 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szeptemberi iskolakezdéssel párhuzamosan nagyszabású hulladékgyűjtési akció indul Budapesten. Az iskolák számára pedagógiai és anyagi szempontból is kifizetődő a programhoz történő csatlakozás.

A fővárosi általános és középiskolák részére hosszútávú hulladékgyűjtési akciót hirdet az ASCO Hungária Kft. és az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft.. Az ASCO Hungária Kft. díjmentesen vállalja, hogy egész évben átveszi a szelektíven gyűjtött papírt a programhoz csatlakozó oktatási intézményektől, továbbá a gyűjtéshez szükséges szelektív hulladéktárolók kihelyezését is biztosítja. Az papírhulladékért az Asco Hungária Kft. az intézményekkel kötött szerződés alapján átvételi díjat fizet. 

A program célja a tanév idején folytonosan működő szelektív papírgyűjtési rendszer üzemeltetése, amely egyrészről gazdasági hasznot hoz az iskoláknak (a begyűjtő cég az összegyűjtött hulladékért havi elszámolásban fizet), másrészt tudatosítja a gyerekekkel, hogy a hulladékpapír nem pusztán szemét, hanem másodnyersanyagként értéket képvisel. 

Az ASCO Hungária által készített felmérés szerint egy felső tagozatos diák évente kb. 11 kg papírt használ el, ami éves szinten iskolánként több száz tonna papírhulladék keletkezését jelenti. Ezért mind környezeti, mind pedagógiai szempontból kiemelkedően fontos célkitűzés az újrapapír, vagy más néven recycling papírtermékek elterjesztése az iskolákban. A hulladékpapír gyártása a cellulózpapírhoz képest jóval kevesebb környezetszennyezéssel jár: nincs fehérítés, a gyártáshoz feleannyi energiára, tizedannyi friss vízre van szükség, miközben az így gyártott új termékek (füzet, rajzlap, könyv) használati értéke megegyezik a cellulózpapíréval. 

A program keretében a hulladékpapír mellett, az iskolák igénye szerint lehetőség nyílik PET palack, alumínium, valamint italos kartondoboz gyűjtésére is. 

Bővebb információ a www.okokord.hu oldalon található.