Szélvilág real time
2014/01/03 08:00
1802 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A világ szeleit ügyesen animálva, interaktív térképen ábrázolva és mindezt tanulmányozva, egészen érdekes képet kaphatunk Földünk aktuális időjárási helyzetéről, legalábbis, ami a szeleket illeti. Az Earth Wind Map jól használható földrajzórákon is, pl. amikor a szelekről tanulunk.

Earth Wind Map

A világ szeleit, szélrendszereit általában műholdképekről, a felhők vonulásából lehet kikövetkeztetni, legalábbis mostanáig. Vannak és voltak is arra is próbálkozásokat, hogy az éppen aktuálisan fújó szeleket animáció segítségével, jól láthatóan ábrázolják térképen. Ilyen, saját fejlesztésű széltérképpel dolgozik az idokep.hu is. Az időkép széltérképeinek logikájához hasonló, de attól mégis különböző, az egész világ szeleit bemutató, így a globális folyamatokat is jól bemutató széltérképpel nem olyan rég állt elő Cameron Beccario. Az Egyesült Államokról már korábban Fernanda Viégas és Martin Wattenberg készített hasonló vizualizációs elv alapján működő széltérképet, de Tokió széltérképét is hasonló módon tették láthatóvá. Beccario térképe azonban az egész Földet mutatja és több hasznos funkcióval rendelkezik.

Magyarország-animált-széltérképe Magyarország animált széltérképe 2014. január 1-én 17:50-kor (Forrás: idokep.hu)

Hasznos funkciók a széltérképen

  • Zoomolható – ennek előnyét nem kell felsorolni, a kisebb területek szelei is jól megjeleníthetők.
  • Színes – a szélsebességet nem csak a mozgó „szélcsíkok” sebessége jelzi, hanem színskála jelzi a szélerősséget. (Ha valakit zavarnak a színek, vagy nem fontos neki, ki is lehet kapcsolni, és fekete-fehérben nézhető a széltérkép.)
  • Real time – a megfigyelő az éppen aktuális szelek mozgását láthatja, de korábbi szélhelyzeteket is meg lehet jeleníteni, sőt a jövőbe is tekinthetünk, amelyek meteorológiai jóslásokon alapulnak.
  • Kijelölhető – a Föld bármely pontjára klikkelhetünk és az ott jellemző éppen aktuális szélirányt, sebességet is megkapjuk a földrajzi koordináták mellé.
  • Vetületek – a Földet nemcsak egy, hanem összesen nyolc féle vetület segítségével jeleníthetjük meg.
  • Különböző magasság - a szeleket nem csak a földfelszín közelében, hanem különböző magasságokban is mutatja. A magasságot nem méterben, hanem légnyomásban adják meg, amiből körülbelül következtethető ki az aktuális magasság. (Hét magassági szint jeleníthető meg a térképen; a legalacsonyabb, 1000 hPa, körülbelül 100 méteres magasságnak felel meg, míg a legmagasabb, 10 hPa, 26 500 méter körüli magasságnak.)

Földrajzórákon a széltérkép

Megannyi lehetőség kínálkozik, hogy az interaktív széltérképet tanórákon vagy otthon is használjuk.

Mindenképpen érdemes az általános légkörzés tankönyvi és éppen aktuális (=valóságos) viszonyait bemutatni. Jó lehetőség van arra, hogy a passzátszelek összeáramlási zónáit keresgessük a térképen. Ez szinte mindig fellelhető, bizonyítva azt is, hogy a passzátszelek valóban az „állandóan fújó szelek” kategóriájába sorolhatók.

Passzátszelek-összeáramlása-Csendes-óceán Összeáramló passzátszelek a Csendes-óceán területén 2014. január 3-án (Forrás: Cameron Beccario, Earth Wind Map)

Érdemes a középkori hajósok (pl. Kolumbusz) útját is követni Amerika fele és vissza, szemléletesen megjelenítve azt, hogy miért volt érdemes magasabb szélességi körök mentén visszajönni a vén kontinensre.

Az állandóan fújó szelek a tengeráramlásokat is mozgatják, és – bár széltérképről van szó – a főbb tengeráramlások útja is kirajzolódik.

Ha különböző magasságokat választunk, egészen másfajta szelek jelenhetnek meg, különösen a troposzféra és a sztratoszféra határán, illetve sztratoszférában. Az a tankönyvi tétel, hogy a futóáramlások a 30-40. szélességi kör környékén a leggyorsabbak – szintén módosulhat kissé.

Futóáramlatok Futóáramlások a Földön 2014. január 1-én. (Forrás: Cameron Beccario, Earth Wind Map)

Jól láthatóak a kisebb és nagyobb légörvények: mérsékeltövi és trópusi ciklonok. A magasság változtatásával az is kiderülhet, hogy a légkör milyen vastagságú rétegében jellemzők ezek a légköri képződmények.

1500m-Madagaszkár Trópusi ciklon 1500 m-es magasságban Madagaszkár mellett 2014. január 1-én este 6 órakor (Forrás: Cameron Beccario, Earth Wind Map)

Mauritius és Réunion Madagaszkár mellett található két kis sziget az India-óceánban. 2014. január 1-én hat órakor még Réuniontól északra helyezkedett el az a trópusi ciklon, mely Madagaszkártól északkeletre keletkezett és folyamatosan haladt déli irányba. Szerencsére nem vált pusztító erejűvé, csupán erős viharokat észleltek a szigetlakók. A trópusi ciklon jól látható a szél térképen. A mauritiusi meteorológiai szolgálat pedig szépen fel is rajzolta a ciklonpályát. De mindez műholdas képen is megtekinthető. Érdekes lehet ehhez hasonló feladatokat adni: egy-egy légköri képződmény felfedezése a széltérképen és összehasonlítani a meteorológiai szolgálatok jelentésével, műholdképeivel.

100m-Madagaszkár Trópusi ciklon 100 m-es magasságban Madagaszkár mellett 2014. január 1-én este 6 órakor (Forrás: Cameron Beccario, Earth Wind Map)

Ciklonp‡lya-Indiai-—ce‡n-Maurit ius-Meteorological-Services Trópusi ciklon pályája Madagaszkártól keletre az Indiai-óceánban 2013. év végén és 2014. első napjaiban (Forrás: Mauritius Meteorological Services)

Mauritius-weather-2014-jan3 Gyengülő trópusi ciklon Réuniontól és Mauritiustól délre műholdfelvételen 2014. január 3-án este hat óra körül (Forrás: AccuWeather, Mauritius)

Kapcsolódó linkek:

Barta Géza cikke