Szenna (Cassia spp)
2003/01/23 08:00
2515 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kíméletesen, de azonnal ható hüvelyes növényt népi nevén szennalevélnek vagy anyalevélnek ismerik. A szenna családnak két fajtáját ismerjük, amelyek közül mindegyiknek a levelét és termését használják fel gyógyszerkészítésre. A Cassia angustifolia Vahl.-t Tinnevelly-szenna néven is ismeretes, Szomáliában és Arábiában honos, és főként a nevét adó dél-indiai Tinnevelly területen termesztik. Az Alexandriai-szennának is nevezett Cassia senna L. pedig Szudánban és Nyugat-Afrikában honos, ennek legfőbb termőhelye a felső Nílus vidékén található.

szenna A félcserjék magassága 100-150 cm, leveleik párosan összetettek, 3-7 levélpárból állnak, rendszerint lándzsa alakúak. Az alexandriai szenna (Cassia senna L.) levelei 2-3 cm hosszúak, hártyásak és 1 cm szélesek, az indiai vagy keskenylevelű szenna (Cassia angustifolia Vahl.) levelei pedig 2-6 cm hosszúak, bőrszerűek és 1-2 cm szélesek. Mindkét faj levelei kihegyezettek, épszélűek. Virágaik sárgák, zigomorfok. Hüvelyterméseik pergamenszerűek, kissé görbültek. Az alexandriai szennáé 4-5 cm hosszú, 2-3 cm széles, benne 4-10 mag található. Az indiai szenna termései hosszabbak és keskenyebbek, bennük 7-10 mag fejlődik. A betakarítás a levelek (szárnylevelek) teljes kifejlődése után történik hántással, mit ezután a levegőn szárítanak meg. A termést csak akkor szabad leszedni, ha már teljesen érett. Gyógyszerészeti felhasználás szempontjából közömbös, hogy melyik fajtából származnak a szennalevelek, mert mindkettő azonos módon hat.

Felhasznált részei

A növények levelei (Sennae fructus) és terméseik (Sennae fructus).

Hatásai

Kíméletesen, de azonnal ható hashajtó.

Alkalmazásai

Heveny székrekedés elhárítására, vagy abban az esetben használják, ha a végbél környékén végzett orvosi beavatkozások következményeként lágy székletürítésről kell gondoskodni, javasolt a szenna alkalmazása. Gyógyteák, ill. kivonatokat vagy szennozidokat tartalmazó készítmények formájában alkalmazzák. Az orvos megkérdezése nélkül a szennalevelet és szennatermést csak rövid időn keresztül szabad szedni. Naponta legfeljebb 15-30 mg-ot, szennozid B-ben kifejezett hidroxiantracén(antrakinon)-származékkal egyenértékű készítmény, napi egyszeri alkalomra, esti bevételre.

Figyelmeztetés

A szennát tartalmazó gyógyteákat és készítményeket 10 éven aluli gyerekek, várandós és szoptató anyák lehetőleg ne fogyasszák! Használata a várható mellékhatások miatt csak rövid ideig, 1-2 hétig ajánlott! Ne alkalmazzuk bélelzáródás, gyulladásos bélbetegségek, fekélyes vastagbélgyulladás, ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak, valamint súlyos kiszáradás esetén.

Vissza