Szenvedély? Betegség? - A dohányzás
2000/11/22 08:00
6291 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nem akarok senkit megrémíteni, elijeszteni, meggyőzni vagy megváltani. A most következő információk egyszerű orvosi tények. Ezeket nem befolyásolja senki meggyőződése, szokása, tiltása vagy engedélye. A dohányzás hatással van az emberi szervezetre és nem válogat. Amiket most itt fölsorolunk olyan következmények, amelyekkel minden dohányosnak számolnia kell.

A most következő információk egyszerű orvosi tények. Ezeket nem befolyásolja senki meggyőződése, szokása, tiltása vagy engedélye. A dohányzás hatással van az emberi szervezetre, és nem válogat. Amiket most itt fölsorolunk olyan következmények, amelyekkel minden dohányosnak számolnia kell.

Tüdődaganat

A rákos megbetegedések leggyakoribb formája és legtöbbször a daganat miatti halálozások okozója. A nőknél a tüdődaganatok 70%-át, a férfiakban a 90%-át okozza a dohányzás. A tüdőben jelentkező daganatok túlnyomó része a tüdőbe vezető légutakból, hörgőkből indul ki.

Tünetei

A legfőbb és a tüdődaganat minden típusára jellemző tünet a tartós, múlni nem akaró köhögés. Ha a daganat vérerekbe is behatol a köhögés súlyos vérzéssel is párosulhat.
A daganat szűkítheti azokat a légutakat, amelyek körül növekszik. Ennek következménye lehet tüdőgyulladás, amelyet magas láz, nehézlégzés és mellkasi fájdalom kísér.
A betegség továbbhaladtával a beteg elvesztheti étvágyát, legyengül és a nehézlégzés is fokozódik.

A tüdődaganat több irányban, más szervekre is átterjedhet. Ha egyes agy felé futó idegeket is érint, az a szemek és az egész arc környékén okozhat fájdalmat, zsibbadást. Átterjedhet akár a nyelőcsőre is, ami megnehezíti, fájdalmassá teszi a nyelést. Ha a szívet is eléri, súlyos szívritmus-elégtelenség vagy szívnagyobbodás lesz a következménye.

A tüdőben kifejlődő daganat a véráram útján áttétet adhat a májban, agyban, mellékvesében és a csontokban. Ez az áttevődés a betegség korai szakaszában is megtörténhet.

Kórisme

A tüdődaganat gyanúja akkor merül fel, ha a beteg sokat köhög, sőt állapota rosszabbodik. A dohányzás nagyban erősíti a gyanút. A mellkasröntgen képén megjelenő árnyék is adhat okot gyanakvásra, akkor is, ha a páciens tünetmentes.

Ha megvan a legkisebb eshetőség arra, hogy a tüneteket vagy az árnyékot daganat okozza, először is mintát kell venni belőle. Lehet, hogy a köhögés során feljövő köpet is elegendő anyagot szolgáltat. Ha nem, akkor hörgőtükrözéssel vagy egy rövid műtét során vesznek mintát.

Természetesen nagyon fontos megbizonyosodni arról, hogy a daganatnak nincsen sehol áttéte a testben. Ehhez újabb röntgen felvételek és szövetminta vétele szükséges.

Kezelése

Ha a daganat jóindulatú, akkor műtéttel eltávolítják. A gyógyulás azonban nem biztosított, folyamatos ellenőrzésre van szükség, és a daganat még így is sok esetben visszatér. Akik nem hagyják abba a dohányzást, azoknak erre még nagyobb esélyük van. Ha műtétre kerül a sor, a daganattal együtt a tüdő egy részét is kénytelenek eltávolítani. Ez akár a tüdő egyik felét is jelentheti, ami nagyon komolyan befolyásolja a légzési funkciók működését, csökkenti a beteg teherbírását.

Ha a beteg nem elég erős, egészségi állapota nem teszi lehetővé a műtét elvégzését, akkor sugárkezelést alkalmaznak. Ekkor a cél nem a gyógyulás, hanem a daganat növekedésének lassítása. Ettől a kezeléstől azonban begyulladhat a tüdő, ami köhögéssel, nehézlégzéssel és lázzal jár. E tünetek gyógyszerekkel csökkenthetők.

Mire a tüdődaganatot észlelik, az estek nagy részében már áttétet adott. Ez csökkenti a műtéti beavatkozás lehetőségét, és a test több részére kiterjedő sugárkezelést tesz szükségessé.
A tüdőrák előrehaladott állapotban komoly fájdalmakkal jár. Az utolsó stádiumban a betegnek nagy mennyiségű narkotikumra, kábító fájdalomcsillapítóra van szüksége.

A dohányzás hatása a magzatra

A dohányzás súlyosan károsítja az anya és a magzat egészségét is. A nikotin károsítja a méhet ellátó ereket, a szénmonoxid pedig a vér, így a baba oxigénellátását. Ha a mama dohányzik, az növeli a koraszülés esélyét, a gyermek súlyban és testhosszban fejletlenebb lesz. A szív és agyfejlődési rendellenességek kialakulásának esély is nő. Szülés után fokozottan fennáll a hirtelen csecsemőhalál lehetősége. Sok baba mutat komoly testi és szellemi elmaradást a vele egykorúaktól.

Mindez azokat az anyákat is veszélyezteti, akik maguk nem dohányoznak, de sokat tartózkodnak cigarettafüstös környezetben.

Más hatások

A cigarettafüst, a dohányzás semlegesítheti, csökkentheti bizonyos gyógyszerek, fájdalom csillapítok és tüdőgyógyszerek hatását.

Sok szívbetegséget, például a szívelégtelenséget is súlyosbíthatja a dohányzás.

Szájrák kialakulásának is lehet ez a szenvedély a közvetlen oka.

A teljesség igénye nélkül próbáltam felvillantani egy-két, a dohányzás által okozott betegséget, elváltozást. Nem is lehetne minden következményt leírni. A fontos az, hogy legalább ennyivel mindenki tisztában legyen, és ne kényszerítsen másokat cigarettafüstjének elviselésére.