Szex "azokon" a napokon...
2002/05/24 08:00
2000 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A poétikusan ifjúkor kifogásainak egyike így szól: „Most nem lehet, menstruálok”. Vajon valóban kifogás, avagy van-e valós orvosi-biológiai alapja a szex kerülésének ebben a szakaszban?

Szex "azokon" a napokon...

A poétikusan ifjúkor kifogásainak egyike így szól: "Most nem lehet, menstruálok".

Ez a felvetés nem feltétlenül gyúrás a későbbi: "Jaj, fiam, nem látod, hogy fáj a fejem" epizódusokra. A következő részek főleg fiúknak egy kis ismétlést adnak: A havi vérzés során a belső női nemi szervek komoly változáson mennek keresztül. A méh-nyakat elzáró nyákdugó fellazul, a méhszáj kitágul. A méh nyálkahártyája lelökődik, a méh belső felszínét egyetlen nagy, steril seb borítja. A tankönyvek szerint ebben a periódusban kerülendő minden olyan beavatkozás, amely esetleg fertőzést okozhat: kád- és tófürdő, szexuális élet. A valóság azonban az, hogy bizonyos higiénés előírások betartásával a fertőzés kockázata minimális. Evvel persze nem akarunk senkit a ciklus alatti szexuális életre buzdítani, csak a pontosság kedvéért. Gyakori kérdés, hogy történhet-e teherbe esés a menstruáció alatti nemi élet következményeként? A válasz IGEN, bár az esélye jelentősen kisebb. A magyarázat egyszerű: a menstruáció az ovulációt, azaz a peteérést követő mintegy 5-7 napig tarthat, mely idő alatt a fogamzás esélye percről percre csökken ugyan, de statisztikailag megvan. Ezért a menstruáció nem tekinthető megbízható fogamzásgátló eszköznek!

A hölgyek egy része szemérmesebb ezekben a napokban, ez is lehet oka a tartózkodó magatartásnak. A partnernek érdemes erre figyelmet fordítani a harmonikus együttélés érdekében...