Szlovéniában megszűntették a fényszennyezést
Varga Gábor
2007/12/02 11:00
751 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szlovének újra lehetőségük nyílik arra, hogy teljes pompájában láthassák a Tejutat lakóhelyükről. Az égbolt irányába kibocsátott fények visszaszorításának érdekében törvényt alkottak Szlovéniában. Az új törvény segítségével gyermekeik és unokáik a csillagos égbolt látványát, annak szépségét öröklik és biztosítják a jövő csillagászainak az égbolt vizsgálatát.

Az idén nyáron a déli szomszédunkban, a Szlovén Köztársaságban fényszennyezés elleni törvényt fogadtak el. Az elmúlt 15 évben a fényszennyezés gyorsan növekedett az országban. Az új törvénynek várhatóan nagyon sok pozitív hatása lesz. A legtöbb világítótest esetében megtiltja, hogy azok a horizont síkja fölé, az égbolt irányába világítsanak, és megköveteli a teljesen ernyőzött lámpatestek használatát. A horizont síkja fölé kibocsátott fénykibocsátás a fényszennyezés egyik fő okozója. Az ernyőzött lámpatestek ráadásul kevesebb káprázást okoznak, ami növeli a közlekedés biztonságát.

A törvény behatárolja a világítás irányát a lakóterületeken is. Több, világszerte elvégzett vizsgálat is kapcsolatot talált bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának növekedése és az embereket a pihenési időszakban érő mesterséges megvilágítás között. Az éjszaka folyamán a fény visszafogja a melatonin hormon termelését, ami az egyik alapvető antioxidáns, amely a rák kialakulása ellen is védelmet nyújt. A törvény megköveteli a közvilágításra használt energia mennyiségének a csökkentését is, azaz a települések gazdaságosabb energiafelhasználását. Csak azokon a helyeken és azokban az órákban használható világítás, ahol és amikor az szükséges. A kulturális örökség részét képező épületeket, templomokat is csak kisebb mértékben fogják megvilágítani. Ezen a területen a Római Katolikus Egyház segítségére és együttműködésére is számítanak a természet és a környezet megóvásában.

A kisebb fényszennyezést okozó ernyőzött lámpáknak pozitív hatása lesz számos éjszakai állatfajra is - ezek közül egyes rovarok és a denevérek a legveszélyeztetettebbek. Ennek megfelelően a törvény hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, ami az EU alapvető céljai közé tartozik. Szlovénia 2 milliós lakosságát figyelembe véve, a törvény teljes körű adaptálásához szükséges 10 év alatt, várhatóan 10 millió euro értékű energiát takarítanak majd meg. Ennek megfelelően az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása is csökken.

Forrás

  • fenyszennyezes.csillagaszat.hu