Tájfutás
2002/10/15 08:00
1115 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Adott egy terep, amely bármilyen lehet (erdős vagy kopár; hegyes, dimbes-dombos vagy sík), csak egy megfelelő minőségű térkép szükséges róla. Ezen a versenypályán különböző pontokat jelölnek meg (a gyakorlatban ezeket piros-fehér bóják jelentik), és ezeket a pontokat kell adott sorrendben, minél rövidebb idő alatt érinteni. Eddig nem is tűnik olyan nehéznek a dolog. Ám ha még hozzátesszük, hogy segítségül csak a térkép és egy tájoló lehet az embernél, akkor már bonyolódik a helyzet.

Természetesen nem együtt indulnak a kezdő és a már profi versenyzők; külön kategóriák vannak a nőknek és a férfiaknak, amelyek tovább tagozódnak még kor és nehézségi fokozat szerint.

Napjainkban már szinte minden hétvégén rendeznek valahol az országban tájékozódási futóversenyt. Hazánkban a legnagyobb múlttal rendelkező és legjelentősebb megmérettetés a Hungária Kupáért folyik. Ez egy kétévenként szervezett, többnapos versenysorozat, amelyet idén a 24. alkalommal a Tapolca-medencében, Sümeg-Keszthely-Tapolca-Hévíz környékén rendezték meg. Ebből az alkalomból 22 ország kb. 1800 versenyzője gyűlt össze, hogy a Balaton-felvidék legjobb helyein hódoljanak szenvedélyüknek. A rendezvény rangját jelzi, hogy az egyik nap Világkupa-verseny is volt! Mi magyarok nem is panaszkodhatunk, hiszen a legtöbb kategóriában honfitársunk diadalmaskodott. (Ez nem is meglepő, hiszen már több világbajnokunk is van, akik maguk mögé utasították az erre a címre legesélyesebbeknek tartott skandináv futókat.) Emellett más sportágakba is bele lehetett kóstolni, mint pl. a rádiós, a lovas vagy a kerékpáros tájékozódási versenybe, illetve a tájtriatlonba.

Jogos a kérdés, hogy mi a jó abban, hogy ha esik, ha fúj, ha hideg, ha meleg van, a tájfutó megmássza a hegyeket, fogyasztja a kilométereket vagy éppen eltéved egy erdőben. (Ami sokszor megesik) Erre csak az tud igazán válaszolni, akit megérintett ez a sport; csak az tudja megmondani, miért vág neki a sokszor egyáltalán nem könnyű távnak a már bottal járó, 60 év feletti ember, vagy éppen a 6 hónapos terhes leendő anyuka.