Tanácsok kerékpározóknak
2013/05/17 11:46
1181 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Akár tömegközlekedés vagy autó használata helyett, akár sportolás céljából, akár egyszerű kikapcsolódásként családi programmal egybekötve, a biciklizés örömet okoz, elősegíti a boldogsághormon termelését. Persze csak akkor, ha nem ér minket közben váratlan baleset. Az alapvető óvintézkedésekkel gondolom, mindenki tisztában van, de azért szeretünk róluk "megfeledkezni".

person_riding_a_bike_downhill_style-wide

Kezdjük a kerékpár műszaki állapotával!

A garázsból, pincéből, tárolóból elővett kerékpárt portalanítsuk, ellenőrizzük a keréknyomást, majd a fékrendszert! Fontos előírás, hogy minden kerékpáron kettő, egymástól független fékrendszernek kell működnie! Szükség esetén olajozzuk meg a láncot, váltót! A KRESZ kötelezően előírja az első és hátsó lámpát, továbbá a keréken a fényvisszaverő prizmát. Gyakran fordul elő, hogy a lámpákban az elem kifolyt (feltéve, hogy elemes).

Mielőtt bicajra ülünk

Fontos biztonsági eszköz a bukósisak, lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény, különösen gyerekeknél nem mellékes a térd- és könyökvédő. Válasszuk a megfelelő minőségű sisakot, azt állítsuk be a használó fejméretéhez! A sisak használata - kiváltképp városi, közúti biciklizéskor - még a legtapasztaltabbak számára is elengedhetetlen! Hiába vagyunk teljesen biztosak saját képességeinkben, sajnos sok más tényező is közrejátszik egy-egy balesetben, ezért soha nem lehet előre látni a bajt.

Biciklitúra

Ha hosszabb biciklitúrára készülünk, van néhány dolog, amiket érdemes szem előtt tartani. Először is készüljünk fel egy esetleges balesetre, mert nagy társaság esetén erre reális esély van. Nem kell rögtön betört koponyákra gondolni, de egy horzsolást sem árt gondosan leápolni. Az elsősegélycsomagba mindenképp tegyünk fertőtlenítőszert, kötszert, ragtapaszt, gumikesztyűt és esetleg kézfertőtlenítőt, háromszögletű kendőt! Amennyiben előre tudjuk, hogy sokat fogunk a természetben tartózkodni, érdemes magunkkal vinni egy kullancseltávolító-csipeszt, illetve rovarriasztó spray-t is. A késő tavaszi, nyári időszakban már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a napégés veszélyét sem! Készítsünk be naptejet, napszemüveget, fehér pólót!

Gyerekekkel

Az általános biztonsági intézkedéseket a gyerekeknél  még fontosabb betartani! A kisebbeknek, egészen kezdőknek érdemes beszerezni térd- és könyökvédőt is a sisak mellé. Ha kisgyerekkel biciklizünk, mindig tartsuk őt szem előtt, lehetőleg előtte és mögötte is legyen egy felnőtt! Amikor utasként szállítunk kisgyereket saját biciklinken, szintén szükséges a sisak, és az sem mindegy, hogy milyen típusú a gyermekülés. A kerékpár csomagtartójára szerelhető ülések ugyanis kifejezetten veszélyesek a gyermekekre, a folyamatos zötykölődés miatt akár gerincsérülés is bekövetkezhet. Válasszunk inkább vázra szerelhető típust! Ne feledkezzünk meg a gyermek lábának rögzítéséről, a gyerekülésből könnyen a küllők közé szorulhat, amely akár súlyos sérülést is okozhat.

Mit tegyünk kerékpáros baleset esetén?

Mint mindig, itt is elengedhetetlen a biztonság megteremtése! Ha a baleset úttesten történt, vegyünk láthatósági mellényt (ha még nincs rajtunk), ha kell, állítsuk meg a forgalmat! Fontos lehet a sérült fejének mielőbbi rögzítése! Nagyobb esésnél, ha a sérült a földön maradt, eszméletét vesztette vagy fennáll a koponya- vagy gerincsérülés esélye, kezünkkel rögzítsük rögtön a fejét, illetve szólítsuk fel, hogy lehetőleg ne mozogjon! Szerencsére a komoly sérülések ritkák. Leggyakrabban horzsolás, karsérülés következik be. Törések közül gyakori a kulcscsont-törés, például.

Jogszabályok

A kerékpározással kapcsolatos jogszabályokból természetesen csak néhányat emelnénk ki. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény, településen belül pedig tilos a járdán kerékpározni! Az utóbbi években a kerékpározók alkoholtesztelése is népszerűvé vált (jogosan), továbbá jogszabály írja elő a megfelelő világítás, sőt a csengő meglétét is.

További érdekes oldalak

Kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályok

Miért egészséges a kerékpározás

Kerékpártúrák Magyarországon