Társállatok a lakásban
2013/02/28 12:03
824 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeledik a Húsvét, ilyenkor mindig megjelennek a médiumokban a szegény kidobott nyuszik. Sorozatot indítunk annak bemutatására, hogy mire érdemes figyelni a kiválasztott, otthon tartandó kisállattal kapcsolatban. Első körben a felelős állattartás néhány alapszabályát vizsgáljuk meg.

kisallat-no-lead

Kapocs a természettel

Szinte nincs olyan gyerek a világon, aki ne vágyna valamilyen állatkára, akivel megoszthatja életterét, akit szeretgetni vagy figyelgetni lehet, akiről gondoskodhat. Az anyagi érdek nélküli, pusztán vonzalomból történő állattartás nem a városiasodással jelent meg, hanem annál sokkal régebbi keletű, hiszen az őserdőben élő természeti népek is nevelgetnek kunyhóikban házikedvenceket. Amióta azonban az emberek tömegei költöztek betonrengetegbe, azóta ezeknek az állatoknak a tartása új jelentőséget nyert: sok gyerek számára ezek jelentik az utolsó összekötő kapcsot a természettel.

Az állatokkal való önálló foglalatosság, a róluk való gondoskodás és nem utolsósorban a velük való együttélés által sokszor megkövetelt megalkuvás, lemondás felkészíti a fiatalokat az életre: aki gyerekkorában egy állatka gondját viselte, könnyebben fog majdan boldogulni saját gyermekének ellátásával is.

Felelős állattartás

Azokat az állatokat, amelyek nem hoznak anyagi hasznot, hanem csak szépségükért, kedvességükért, érdekességükért tartjuk őket, sokféle névvel illették az idők során: hívták őket díszállatnak, hobbiállatnak, kedvtelésből tartott állatnak. Ezek az elnevezések azonban az emberi önkényt sugallták: azt, hogy az állat nem több, mint egy dísztárgy vagy sportszer, amely az ember élvezetét szolgálja. A modern elnevezés, a társállat szerencsésebb ennél, mert nem egyoldalú kapcsolatról szól, hanem benne van az ember felelőssége is.

Az alábbiakban a felelősségteljes állattartáshoz szeretnénk segítséget nyújtani. A felelősségteljes állattartás ott kezdődik, hogy az embernek el kell tudnia dönteni, hogy való-e neki egyáltalán állat, és ha igen, melyik állat az, amelynek képes lesz biztosítani a megfelelő életfeltételeket, tekintettel a saját egyéniségére és életkörülményeire. Természetesen minden kérdésre nem fogunk tudni választ adni, hiszen minden egyes állatfajhoz vagy – csoporthoz kapcsolódó tudnivalókkal köteteket lehetne megtölteni. Nem tudjuk felsorolni az összes társként tartható állatfaj tulajdonságait, igényeit, betegségeit, szaporítását.

A legelső jótanács tehát az, hogy aki állatra vágyik, és már megvannak az elképzelései, mindenekelőtt nézzen utána ezeknek a kérdéseknek az adott állatról szóló szakirodalomban.

Ne feledd: nem elég az állatot szeretni, úgy kell gondoskodni róla, hogy az élete ne csak neked, hanem neki is kedvtelés legyen.