Tattoo és piercing: életveszélyes divat
Szendrei Judit
2003/08/13 08:00
2796 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tetoválás és piercing veszélyeire hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság legújabb tanulmánya, amely az egyre népszerűbbé váló testdíszítés kevéssé ismert technológiai eljárásairól rántja le a leplet. Európában az idén már ketten haltak meg testékszerük miatt, de a tetkó- és piercing-viselők többsége mit sem sejt a divattal járó egészségügyi kockázatokról.

A kezdeti polgárpukkasztásból lassanként divattá, napjainkra pedig szinte "alapfelszereltséggé" váltak a különböző tetoválások és testékszerek. Atyai pofonok csattantak, anyukák tucatjai kaptak szívükhöz eleinte, mikor a 16 éves, szolidnak ismert lánygyermekük kackiás orrkarikával, kihívó nyelvpiercinggel tért haza, az őrületet azonban nem lehetett megállítani.

A tetoválások már régóta nem számítanak extrémitásnak, a '70-es '80-as évek "Szeretlek Mari", "Love" és "Piece"-feliratokban kimerülő bőrhímzés-divatját jó tíz éve felváltották már a különböző sárkányok, csikóhalak és nonfiguratívok. Egy jó megjelenésű üzletasszony bokáján megvillanó rózsa, vagy vállalatvezető inge alól átsejlő tetkó ma már legkevésbé sem számít meglepőnek, a testékszerek közül is csak azok keltik fel a figyelmet, amelyek mennyiségüket vagy elhelyezésüket tekintve szokatlanok.

A divatot élelmesen meglovagolni kívánó, gombamód szaporodó tatoo-és piercing-szalonok közül csak kevés felel meg az előírt higiéniai és biztonsági követelményeknek, a magukat telerajzoltatni, vagy teleaggatni vágyók egészsége így gyakran veszélybe kerül. A szerencsésebbek megúszhatják egy nehezen gyógyuló sebbel, duzzanatokkal, egy-egy elhúzódó fertőzéssel, de a szabályok be nem tartásának ennél komolyabb kockázatai is lehetnek.

Ez év tavaszán Olaszország Lombardia tartományában egy 24 éves fiatalember belehalt a nyelvébe helyezett felrakásakor keletkezett fertőzésbe. Az észak-olasz régió közigazgatása ezért rendelet kibocsátására készül, amely ezentúl csak orvosoknak engedélyezné a piercingek felhelyezését.

A rendelet azt is előírná, hogy kiskorúak csak szüleik írásos engedélyével szúrathatnák át bármilyen testrészüket. Bár Európa többi országában - így hazánkban sem - terveznek hasonló szabályozást, az Európai Bizottság egy tanulmány közzétételével igyekszik elvenni a magukat telelyuggatni vágyók kedvét a divatmajmolástól.

A jelentés figyelmeztet arra, hogy a sebészeti körülmények helyett különböző szalonocskákban végzett testékszer-felhelyezések után nemcsak fájdalmas duzzanatok, vérömlenyek keletkezhetnek, de az esetek felénél orvosi beavatkozást, esetleg kórházi ellátást igénylő súlyos fertőzések is felléphetnek.

A tanulmány különös hangsúlyt helyez a tetoválásokra is. A jelenlegi törvényi előírások az írás szerint ugyanis csupán kesztyű használatára, és a tűk fertőtlenítésére kényszerítik a szalonokat, az eljárás során használt festékek és színárnyalatok azonban legalább olyan veszélyt jelentenek, mint a fertőtlenítés nélküli eszközök. A tetováló-szalonokban alkalmazott színezőanyagok túlnyomó része ugyanis eredetileg nem erre a célra készült: a színárnyalatok megjelenítéséhez többnyire színes tintákat vagy gépkocsifestéket használnak, amelyek akár halált okozó súlyos megbetegedéseket is előidézhetnek.

Az ipari célokra gyártott festékek használata súlyos bőrbetegségeket, allergiás reakciókat, sőt magatartászavart, sárgaságot, HIV-fertőzést is okozhat, de leprát, TBC-t, és bőrrákot is kaphat az, aki rábízta magát a tetoválóra.

A tanulmány készítői bíznak benne, hogy a kutatás tudatosítja az emberekben a tetoválással együtt járó veszélyeket, s az egészségügyi előírások minél pontosabb betartására buzdítja az ipar gyakorlóit.

Képek

  • www.tikinews.com/prologue/ color/tattoo.jpg
  • www.allaboutfrogs.org/gallery/ tattoo