Teke
2002/05/06 08:00
595 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nemrégen szóltunk a bowlingról, ami mára egyre népszerűbbé vált. Hozzá hasonlóan kedvelt sportág a teke is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy honnan származik, miből alakult ki ez a két játék. A “kutatás” eredményét most megosztjuk Veletek!

A "kutatás" eredményét most megosztjuk Veletek!

A bowling egyike azon kevés játékoknak, melyek története nem több ezer évre tekint vissza. Kialakulását többen a kereszténység megjelenésével kötik össze. Feltevések szerint a szerzetesek tanították erre a játékra babonás híveiket. A bábuk, melyeket le kellett dönteni, a gonoszt, az ördögöt jelképezték. Ebben az időben még nem golyóval, hanem hosszú, egyenes pálcákkal dobáltak a bábukra. Nem volt ritka a csontból készült dobóeszköz sem. Erre bizonyíték Hamlet egy mondata abban a jelenetben, amikor a sírásó munkáját figyeli: "Hát csak annyiba került táplálni e csontokat, hogy most tekézzenek velük?" (Persze ez egy késöbbi kor!) Éppen ezért - a csontok miatt - tiltotta be XIII. Henrik a játékot.

Még legendák is kapcsolódnak a tekéhez: a XII. században Szent Bénezet építette az avignoni hidat. Egyszer, mikor egy tekéző a füle hallatára káromolta Istent, ő botjával felborította a bábukat. Erre a játékos dühében pofon ütötte a szent embert. Ezt már az Úr sem hagyhatta szó nélkül, büntetésül megtekerte a bűnös fejét, így annak arca attól fogva hátrafele nézett.

Persze a legendákon kívül azért valódi bizonyítékok is vannak. Már a XIII. században keletkezett több irat is említést tesz a játékról. Az egyikből még az is kiderült, hogy a dobáshoz használt bot egy rőf, vagyis körülbelül 60 centiméter hosszú volt.

Nem lehet egy bizonyos játékot megnevezni a teke és a bowling elődjeként. Minden vidéken máshogyan, különböző szabályokkal ismerték. Volt, ahol 3, máshol 8, 9 vagy akár 15 bábut állítottak föl. Hamar megjelent a golyó is, de nem váltotta fel a botot, sokáig mindkét játékstílus létezett egymás mellett. Volt, ahol félgömböt használtak a gurításhoz. Ebben az esetben 12 bábu állt egy körben, középen még egy, és a körtől távolabb még kettő. Minden bábunak megvolt az értéke, pontszáma, de a ledöntés csak akkor volt érvényes, ha a félgolyó hátulról érte a bábut.

Lengyelországban egy sajátos csapatjáték is kialakult: 8-8 játékos egymástól bizonyos távolságra felállította a maga 12-12 bábuját. Ezután elkezdték a golyókkal egymás állásait bombázni. Az eldőlt bábukat is fel lehetett használni lövedékként, végül pedig az győzött, akinek utolsóként dőlt le bábuja.

Magyarországra csak a XVI-XVII században jutott el ez a játék. Itt a mai 9 bábus változatot játszották, főleg a nemesek körében volt népszerű. A kolozsvári kollégium udvarán például három pálya is volt: egy "az úrfiak, fő és nemesember gyerekeinek", egy a szeminaristáknak, a harmadikon pedig "az páterek és mesterek" játszottak.

Mint minden mást, a tekét is pénzben játszották - itt is vagyonok cserélhettek gazdát. A következő vers egy nemesembernek állít emléket, akit veszteségei láttán megütötte a guta:

"A tekénél a halál rosszabb játék,
rosszabb a sakknál, rosszabb, mint akármi.
E bősz játék miatt Coquillard márki
Elveszté címerét, sőt, életét."