Teknősökre nem veszélyes horog
2004/07/09 00:00
1944 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Föld tengereiben élő teknősfajok legtöbbje erősen veszélyeztetettnek tekinthető. A környezetszennyezés, az élő- és költőhelyeik elvesztése és a halászat az utóbbi években óriási pusztítást vitt végbe a teknősök között. A halászok eddig alkalmazott horgai nem sok esélyt adtak a tenger vándorainak. A WWF új horgot fejlesztett ki, amelyet könnyen ki lehet akasztani a beleakadt állatból. Az új eszköz 90 százalékkal csökkentheti a halászat miatt elhulló teknősök számát.

Már több mint hat év telt el azóta, hogy 1998-ban, amikor az ENSZ bejelentette az Óceán Évét. Akkor több ezer tengerkutató, halbiológus, természetvédő és oceanográfus bocsátott ki közös nyilatkozatot Felkavart vizek címmel, amiben teljes egyetértéssel jutottak arra a következtetésre, hogy a világ óceánjaira, tengereire és azok élővilágára az ember jelenti a legsúlyosabb fenyegetést. Pedig volt idő - nem is oly régen, a XIX. század végén - amikor még úgy gondolták, az emberiség képtelen tönkre tenni az óceánokat.

Óriási tévedés volt, manapság a halászok olyan hatékony módszerekkel dolgoznak, hogy teljes halpopulációkat képesek kifogni. Ami óriási érvágás egy-egy tengeri ökoszisztémának, ráadásul a halak mellet, hogy tetézzék a bajt, számos más étékes faj is halálát leli a hálókban és horgokon. Így jár sok tengeri teknős faj is, akik nem elsődleges célpontjai a tengeri halászatnak.

A teknősök között nagy pusztítást visz végbe az a "J" betűre emlékeztető horog, melyet széles körben alkalmaznak. A horog beleakad az állatba, és életveszélyes sebesüléseket okoz, amelyik állat túléli a horgot, azzal később a szervezetébe kerülő kórokozók fognak végezni.

Évente 200 ezer védett hosszúfejű teknős és 50 ezer fokozottan védett simahátú teknős pusztulását okozza a kereskedelmi halászat. A WWF új típusú horgot fejlesztetett ki, ami Equadorban kerül kipróbálásra. Ugyanis itt fordul elő a legtöbb teknős és itt a legdinamikusabb a halászat. Az állatok vándorlási útvonalait évente csaknem 15 ezer halászhajó keresztezi.

A körkörösen működő, alakjáról cirkálónak nevezett horog több ezer teknőst menthet meg. A WWF kutatási eredményei szerint, amelyet az amerikai Óceán és Atmoszféra Kutató Intézettel együtt végzett, kiderült, hogy az Atlanti-óceánban az új technológiával kifejlesztett horog 90 százalékkal csökkenti a teknős áldozatok számát. Az új halászeszköz nem akad bele az óceánban vándorló állatokba. Ha mégis, akkor is könnyen kiakasztható az állat páncéljából. A korábban alkalmazott J-betűre emlékeztető horog ezzel szemben életveszélyes sérülést okoz az állatoknak A WWF szerint az új típusú horog az alakjától függetlenül sajnos hatékony a kardhalak elejtésére.

Remélhetőleg gyorsan és széles körben el fog terjedni a teknősbarát horog, mert az evolúciós szempontból rendkívül sikeres teknősök sok faja örökre eltűnik a tengerek vizeiből. Közben elkeseredett küzdelem folyik a világ ma élő legnagyobb teknőséért is. Az akár 2 méteresre és 1 tonnásra is megnövő kérges teknősök elsősorban a Csendes-óceáni szigetvilág trópusi vizeiben élnek, de megtalálhatók az Indiai- és az Atlanti óceánban is. Számuk az utóbbi években rohamosan csökkent. ma már kevesebb, mint 1500 kérges teknős nőstény fészkel a Csendes óceáni partoknál. Legtöbbjük a mélytengeri halászat áldozata lesz. Sokan közülük a tengeri halaknak szánt eresztőhálóba akadva fulladnak meg, vagy a medúza halászok csapdáiban végzik. Költőhelyeiket az emberek sorra elpusztítják, és tojásuk is kedvelt zsákmány.

A tengerek teknőseit több veszélyeztető tényező fenyegeti: sokuk páncéljából dísztárgyat - fésűt, szemüvegkeretek, ékszerek, stb. - készítenek. Másokat megesznek, kifejlett állapotukban is kedvelt eledelek és tojásaikat ugyancsak szívesen fogyasztják. A halászok nincsenek tekintettel a teknősökre, ezért a tonhalak, kardhalak és garnélarákok kifogására használt halászhálókban évente hozzávetőleg 300 000 tengeri teknős pusztul el. Mindezek tetejébe pedig ott van az élőhelyeik elpusztítása és a mindenhol jelenlévő környezetszennyezés.