Tengernyi e-hulladék
Varga Gábor
2007/12/01 16:33
1764 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A modern kor egyik felettébb káros mellékterméke az elektronikus hulladék, közkeletűbb nevén az e-hulladék. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének adatai szerint hazánk százhatvanezer tonnával járul hozzá az európai e-szemétdombhoz.

A technika rohamtempóban fejlődik, ezért nemcsak a már nem működő, hanem a korszerűtlennek számító eszközöktől is megszabadulnak a felhasználók. Ez is az egyik oka annak, hogy a hulladékhegy csak növekszik, és szinte napról napra új feladatok elé állítja az országok vezetőit. Ezt felismerve 2003-ban az Európai Unió úgy döntött, hogy direktívákban rendelkezik az elektromos és elektronikus készülékek hulladékainak kezeléséről, valamint a berendezésekben található veszélyes összetevők sorsáról. A változások megvalósítására a tagállamok hat évet kaptak. Az uniós előirányzat értelmében hazánknak 2008 végére kell elérnie az évente begyűjtött negyvenezer tonna e-hulladékot.

Magyarországon az elektronikus szemét az összes háztartási hulladék négy százalékát adja, és ez az arány évente húsz százalékkal növekszik. Napjainkban több mint tízmillió mobiltelefont használ a lakosság, ez azt jelenti, hogy minden embernek legalább egy, de sokaknak több készüléke is van. Ezek akkumulátorai gyorsan elromlanak, és rendkívül károsak a környezetre. Számítások szerint évente ötmilliót cserélnek le belőlük. Ha elindulnánk Győrből az akkumulátorokat egymás után rakosgatva, egészen Miskolcig érnénk, mire elfogynának.

A mobilok mellett a személyi számítógépek okoznak gondot. Másfél millió van belőlük az országban, és drasztikusan növekszik a laptopok száma is. A hihetetlen tempóban fejlődő a számítástechnikában, egy PC fél év alatt korszerűtlenné válhat. Ha a gyakran idejétmúlt, de még működő készülékek nem a szemétdombra kerülnének, annak érzékelhetően pozitív hatása lenne.

Szerencsére egyre több az olyan vállalat, amely e-hulladék felhasználásával foglalkozik. Németországban már odáig jutottak, hogy az elektronikus készülékekből származó szemetet összedolgozzák, és az épülő autópályák alapozásánál használják fel. Javítana a helyzeten, ha Magyarországon is átfogó felvilágosító kampánnyal hívnák fel a figyelmet az e-hulladékkal kapcsolatban is a környezettudatosságra. Az Európai Unió bevezette például, hogy a mobiltelefonok akkumulátorain áthúzott kukát tüntetnek fel, ez jelzi: veszélyes csak úgy megszabadulni tőlük. (A Magyar Hírlap online nyomán)