Térképmozaik
2004/11/30 08:00
1620 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az általunk bemutatott játék egy egyszerű, zsetonszerző vetélkedő, önállóan vagy egy nagyobb vetélkedő részeként is játszható, és nem szükséges hozzá más, csak egy régi, szétvágható térkép, amit aztán a gyerekek újra összeilleszthetnek a verseny során.

Résztvevők száma (minimum-maximum): egyszerre ketten játszanak egymás ellen.

Résztvevők életkora (minimum-maximum): nyolcéves kortól (a mozaik darabszámától és a vágás vonalainak egyszerű vagy bonyolultabb módjától függ a játék nehézsége)

Játékidő: 3-5 perc

Helyigény: egy asztalon annyi hely, hogy a térképrészletekből a térkép könnyen összeállítható legyen.

Kellékigény: egy szétvágható, felesleges térkép, másodpercmutatós óra

Az előkészítés fázisai, feladatai: a térkép darabokra vágása, a gyerekek életkorának megfelelő darabszám szerint (kicsik: 6-8-12 darab, nagyobbak: 10-16-20 darab, annál nagyobb darabszámmal is megoldható, de lényegesen több időt követel, és ezzel együtt a nehezebb feladat több türelmet, kitartást igényel...)

Az előkészítéshez szükséges idő kb.: 5 perc

A játék menete: az előzetesen elkészített, darabokra vágott térkép elemeit összekeverjük és egy borítékba tesszük. Rajtra a versenyző elkezdi összerakni a mozaikot, a játékvezető vagy a másik fél méri az időt, de a térképet nem láthatja, hogy neki se legyen könnyebb összerakni majd.

A játék lezárása: akinek a két játékos közül gyorsabban sikerül, az a nyertes

Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: ha van módunk szóróanyagként osztogatott, egyszerű várostérképpel játszani, akkor még élvezetesebb, ha két térkép szétvágásával a feladat egyszerre oldható meg. Ez esetben a két térkép hátoldalát jól láthatóan jelöljük meg eltérő színnel, hogy ne keveredjenek össze.

KÉSZÜLT:
A "Kalandok és Álmok az iskola falain belül" című akkreditált pedagógus-továbbképzési program mártélyi továbbképző táborában

AZ ÖTLETGAZDA ELÉRHETŐSÉGE:
banyai.sandor@szabadidoszervezo.hu