Természeti katasztrófák itt és most
Varga Gábor
2007/12/02 11:02
940 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Négyszeresére emelkedett a természeti katasztrófák száma a korábbihoz képest az elmúlt húsz évben, és a világnak fel kell készülnie arra, hogy a helyzet tovább romlik. Mivel a világ népessége folyamatosan nő, a természeti katasztrófák ráadásul egyre több embert érintenek - figyelmeztetett jelentésében az Oxfam segélyszervezet, amely a természeti csapások számának emelkedését a globális felmelegedéssel magyarázza.

A jelentés szerint újabban minden évben átlagosan 500 természeti katasztrófa történik, míg az 1980-as években ez a szám 120 volt. A vizsgált időszakban az áradások száma például a hatszorosára nőtt - adta hírül a BBC, az 1942-ben Angliában alapított segélyszervezet jelentését. Az Oxfam különösen a kisebb és közepes méretű természeti csapások miatt aggódik. Ezek ugyanis sok embert érintenek, viszont nem mozgatják meg annyira a világ közvéleményét és a nemzetközi segélyszervezeteket, mint a hatalmas katasztrófák, amelyek hosszú ideig szerepelnek a hírekben. A segélyszervezet figyelmeztetése szerint a klímaváltozás okolható a természeti csapások számának növekedéséért. Különösen igaz ez az intenzív esőzésekre, amelyek gyakran áradáshoz vezetnek.

Mivel a népesség is folyamatosan nő, egyre több ember kényszerül menekülésre a természeti csapások miatt. "Az erdőkben, a dzsungelekben, a hegyekben egyre többen élnek, holott ezeket a területeket fenyegeti leginkább az esőzés. Az otthonukat elhagyni kényszerülők száma így egyre nő, a spirál beindult" - figyelmeztet a jelentés. Ha a nagy nemzetközi segélyszervezetek nem készülnek fel már előre az újabb természeti csapásokra, egyszerűen nem tudja majd kezelni a világ a katasztrófahelyzeteket - hangsúlyozta az Oxfam.

Becslések szerint az 1992-2001 közötti tízéves időszakban az összes természeti katasztrófa 90 százaléka esőzésből fakadó volt; ezek 622 000 ember halálát okozták. Ezen felül még kétmilliárddal több ember életét keserítették meg, megművelhető területeket pusztítottak el és járványokat terjesztettek. Az adott időszakban a gazdasági veszteség összesen 450 milliárd USA dollárra becsülhető, amely körülbelül az összes természeti katasztrófa által okozott kár 65 százaléka. A természeti katasztrófák káros hatása egy országot sem kímél, de a leggyengébbek szenvednek a legtöbbet. Egyetlen vihar évekig tartó küzdelmet jelenthet számukra. A korlátozott erőforrásokat, melyeket fejlesztésre lehetne fordítani, sokszor a katasztrófák hatásainak enyhítésére kell költeni. Az is előrelátható, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg a természeti katasztrófák több fajtájának erősödéséhez vezet.