Természetjárók kedvenc hónapjai
2002/07/08 08:00
744 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A wellness szemlélet egyik legfontosabb eleme a környezet és ember harmóniájának értékelése. Az erre irányuló törekvések egyik alapja a természet minél alaposabb megismerése, azaz a kirándulás.


Kerekedj fel hát, te is a barátaiddal, vágjatok neki és túrázzatok. Nyilván, mint minden másban, a túrázásban is ajánlatos a fokozatosság elvének betartása, kezdetben kisebb séták, kirándulások, majd a tapasztalat és a felszerelés gyarapodásával bevállalhatók akár az extrém túlélő gyakorlatok is. A komolyabb túrák közé tartozik a Gerecse 50 és a Kinizsi 100 kilométeres gyalogtúra, de ezeket már inkább a haladóknak ajánljuk. A túrázás kapcsán nagyon fontos, hogy ne a teljesítmény-hajhászás legyen a fő cél, abból van elég a hétköznapok rohanásában is, hanem a természet apró csodáinak minél alaposabb befogadása.

De mire is van szükségünk ahhoz, hogy minden jól sikerüljön, minden, ami szükséges, kéznél legyen? Fussunk végig azokon a dolgokon, amelyek jó, ha nálunk vannak egy-egy túra esetén...

Kellékek: egy jó túrabakancs, útiterv, könnyű hátizsák, szendvicsek, 1-2 liter tea vagy gyümölcslé, sok gyümölcs és zöldség. Jól jön egy térkép is... Tanácsok: öltözködj rétegesen, előző este feküdj le időben, hogy másnap reggel fitt legyél. Korán indulj, és meglátod felejthetetlen élményben lesz részed!

A rutin eléréséig nem árt a növények lehullott leveleinek gyűjtése, majd otthoni meghatározása a Jávorka-Csapody féle tankönyv alapján. A rovarvilág tanulmányozása könnyebb a Búvár Zsebkönyv sorozat vonatkozó gyöngyszemeinek segítségével. Ezek általában antikvár darabok, de lehet, hogy apu-anyu polcán még ott porosodik egyik-másik példány. Nincs annál megalázóbb, mikor partnerünk csillogó szemű kérdésére, miszerint " figyu, mi volt az a gyönyörű tollas jószág" az ember csak ostobán pislog és azt hebegi "izé... valami madár lehetett vagy mi a szösz..." Tehát Lovasi féle Madár-atlasz, Méhek, hangyák, legyek, darazsak és Bogarak a Búvár Zsebkönyv sorozatból, Jávorkai-Csapody féle növényhatározó és indulhat útjára a gyönyör.