Terráriumot szeretnék!
2013/03/14 14:05
1165 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kinek való a terrárium? Nem könnyű döntés, a hüllők és a kétéltűek bizonyos szempontból nagyon könnyű esetek, más szempontból viszont igazán különlegesek. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

gyik

Annak, aki a természet egy kis darabját szeretné a lakásába vinni. A hüllők és kétéltűek azok számára is ideális társállatok, akik nagyon elfoglaltak, és nem tudnak napi rendszerességgel az állatokkal foglalatoskodni. A hüllők közt van ugyan néhány olyan faj, amely megszelídül, és kapcsolatot teremt az emberrel, de általánosságban elmondható, hogy ezek az állatok a saját világukban élnek, és nincs szükségük babusgatásra.

Mivel idegrendszerük az emlősökénél fejletlenebb, nem hajtja őket fékezhetetlen kíváncsiság és játékkedv: sokszor egész napon át alig mozdulnak. Anyagcseréjük lassú, ezért legtöbbjüket nem kell naponta etetni, és otthonukat is ritkábban kell takarítani, mint az emlősökét. Sokkal inkább függnek a környezetüktől, mint az állandó testhőmérsékletű állatok: legtöbbjük melegkedvelő, és különleges környezeti feltételekre vagy táplálékra van szüksége.

Éppen ezért nem való terrárium annak, aki

  • babusgatnivaló, érzelmeket viszonzó kedvencre vágyik
  • türelmetlen, ha nem történik valami az állatok körül
  • nem fűti eléggé a lakását
  • idegenkedik attól, hogy élő takarmányállattal etessen.

Mielőtt hüllőtartásra szánnád rá magad, gondold végig a következőket:

Az egzotikus hüllők és kétéltűek legtöbbjét a mértéktelen pusztítás és az élőhelyek csökkenése miatt a kihalás fenyegeti, ezért nemzetközi természetvédelem alatt állnak. Mégis sokan vannak, akik ezeket az állatokat a vadonban összefogdossák és eladják az állatbarátoknak, akik így akaratlanul is a természet károsítását támogatják. Igazi természetbarát csak fogságban tenyésztett állatot vásárol, vadon befogottat nem!

Vállalod?