Torma (Armoracia lapathifolia Usteri)
2003/01/23 08:00
1544 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Dél- és Kelet-Európában őshonos évelő növényt Etelköz vidékéről hozták magukkal őseink, és máig is jellegzetesen a magyarok által használt növény. Gyakran találjuk meg patakjaink partján (mert kedveli a nyirkos helyeket), talán kissé elvadult formákban, de a konyhakertekben is gyakori, ott majdnem kiirthatatlan gyommá hatalmasodik el. Régen orvosságként használták, ma konyhanövényként kedvelt. Számos fajtáját termesztik, pl. édes norinbergi, csípős debreceni stb.

torma Többnyári vagyis évelő növény, minek igen vastag, hosszasan hengeres elágazó gyökeréből 1-2 arasznyi hosszúkás alakú, csipkés szélű tőlevelek erednek. Robusztus, 60-90 centiméteres, de akár egy métert is meghaladó szárán nőnek szárnyasan hasogatott, a véghajtások felé egyszerűsödő levelei, a májustól-júliusig nyíló fehér szirmú keresztes virágaival.

Felhasznált részei

Április első napjaiban a mellékgyökereket megtisztítják az ágaktól és görbére ásott lyukakba ültetik, majd a korona végéig elfödik. A földet gyakran lazítják, a gyökeret szt. János napja körül kiássák, s a mellékgyökerektől megtisztítják. Novemberben kiássák a gyökereket s a vastag, hosszú gyökereket használják fel, a vékonyat és a mellékgyökereket pedig elültetik.

Hatásai

Elűzi a baktériumokat, javítja a keringést, fokozza az emésztést, jó vizelethajtó hatású, a bőrre azonban vörös hólyagokat húz. A friss gyökér megreszelve erős, nagyon átható s könnyekre ingerlő illatot áraszt, s íze is erős, égető és nagyon maró.

Alkalmazásai

tormagyoker A tormát szinte kizárólag csak nyersen használjuk, mert így érvényesül igazán legfőbb erénye, a csípőssége. A rendkívül hőérzékeny növény ízének ereje is függ a hőmérséklettől. A túl csípős tormareszelék enyhítésének egyik módja a (száraz) melegítés. Íze lágyítására számos hideg módszer is használatos, pl. hozzákeverhetünk alma- vagy körtepürét, tejszínt, húslevest, narancsot. A reszelés könnyfakasztó kínjait csökkenthetjük azzal, ha a tormagyökeret a feldolgozás előtt alaposan lehűtjük (de nem fagyasztjuk).

A torma nem csak íze miatt kedvelt a konyhában, hanem a népi gyógyászatnak is igen fontos növénye, mert légúti megbetegedések és panaszok (meghűlés, asztma, köhögés, tüdőgyulladás) kezelésére lehet használni. E célra leggyakrabban nyersen, reszelve és mézzel összekeverve alkalmazzák, vagy orron át lélegzik be a megreszelt gyökerekből felszabaduló illékony anyagokat, illetve reszelt tormát dörzsölnek a fejbőrre kopaszodás esetén. A reszelt tormából szesszel készült kivonatot reumás fájdalmak enyhítésére használják a kritikus helyen bedörzsölve. A torma leveleit fejfájás csillapítására szokták a homlokra tenni.

Figyelmeztetés

A torma használata nem javasolt gyomorfekély esetén, valamint a 4 évesnél fiatalabb korosztály számára. Kismamáknak is célszerű elkerülni fogyasztását az allil-izotiocianát erős nyálkahártya izgató hatása miatt.

Vissza