Túrázás télen
2014/02/05 14:29
1067 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A természetjárás az egyik legrégebb óta kedvelt sportolási és szabadidő tevékenység, amit a téli időszakban sem szükséges hanyagolni.

A természetjárás télen, hideg, kellemetlenebb időben is nagyszerű sportolási lehetőséget kínál, ha néhány dologra felkészülünk. Ezeket próbáltuk összegyűjteni a következőkben.

teli-turazas-horizontal

Tervezzünk!

Indulás előtt a hűvösebb és szélsőségesebb időjárási viszonyok közt elengedhetetlen a tervezés. Vegyük elő a turistatérképet, számoljuk ki a távot, vegyük szemügyre a szintemelkedéseket és tervezzünk kalauzidőt. Utóbbi azt jelenti, hogy kb. mennyi idő alatt tesszük meg a kijelölt távot. Normál terepen, kisebb-nagyobb emelkedőkkel, átlagos fizikai kondícióval 3-4 km/órás sebesség tervezhető. Óránként iktassunk be 10-15 perc pihenőt, háromóránként egy közel egy órás megállót. Ezt érdemes fedett helyre tervezni.

Tájékozódjunk az időjárásról!

Ez nem csupán az öltözet miatt fontos, hanem sokat segíthet a kalauzidő tervezésében is. Esőben, csúszós úton nőhet a menetidő, a havazás, nagyobb hó szintén jelentősen növelheti azt. A várható időjárás befolyásolja az öltözetünket, igaz, csak részben, hisz célszerű a legrosszabbra, azaz csapadékos, hideg időre kalkulálni mindig. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a köd nagyban nehezítheti a tájékozódást, így ismeretlen terepen különösen ügyeljünk erre.

Lista

Mit vigyünk magunkkal? Az öltözékkel később külön foglalkozunk, így itt mások következnek. Vízhatlan túratáska. Mindenképp hátizsákot válasszunk, a féloldalas táskák nehezítik a túrázást, ráadásul a gerincet is terhelik. Ha nem vízálló, tegyünk rá vízlepergető takarót, legrosszabb esetben tegyünk be egy szemeteszsákot. A térképet szintén érdemes vízhatlan tokkal ellátni, tájoló helyett ma már a helymeghatározó eszközök (GPS, okostelefon) dívik. Ezeket töltsük fel, gondoskodjunk tartalék akkumulátorokról.

Öltözék

Vízhatlan. Ez persze sokszor az izzadság során keletkező verejtékcseppeket sem engedi át, pontosabban kifelé, azonban mégis csak elengedhetetlen. Hasonlóképpen a sál, sapka, kesztyű. Különös figyelmet érdemel a lábbeli. Legyen kényelmes, lehetőleg jól bejáratott és természetesen impregnált. Lábbeli fölé javasolt a kamásli! A réteges ruha számtalanszor elhangzott már, további tanácsként javasolnánk a váltó zoknit.

Élelem

A szénhidrátban gazdag ételek azért élveznek előnyt, mert gyors energiaforrásokat szabadítanak fel, ráadásul gyorsan emésztődnek, így nem terhelik a gyomrot. A szendvics se maradjon el, és a hidegebb idő ellenére is kerüljük a romlandó élelmiszereket. Nagyobb étkezések után (akár már egyetlen szendvics is ennek számíthat), pihenjünk legalább 15-20 percet. A teli gyomor és a fizikai aktivitás nem szerencsés párosítás.

Folyadék

Bizony, bizony. A téli túrázás komoly folyadékvesztéssel jár. A meleg ruha alatt jelentősen izzadunk. A termoszban lévő meleg folyadék ráadásul a kihűlést is csökkenti, mindamellett pszichésen sem elhanyagolható. Kerüljük azonban az alkoholt, a koffeintartalmú italokat. Ezek komoly veszélyt rejthetnek magukban.

Elsősegély

A ragtapasz alap, azonban mérlegelendő az izolációs fólia is. Ez egy igen könnyű, gyakorlatilag valamennyi túraboltban beszerezhető eszköz, amely komolyabb baj esetén életmentő lehet. A bajban lévőre helyezve jelentősen csökkenti a hőleadást, így véd a kihűlés ellen.  Persze ezt helyettesítheti egy takaró is, amely azonban mind méretében, mind súlyában komolyabb kategóriát képvisel.

Extrém cuccok

Ha semmit sem akarunk a véletlenre bízni, tegyünk be egy multifunkcionális bicskát, elemlámpát, világító rudat. A téli időszakban korábban sötétedik, egy aprócska eltévedés máris növeli a menetidőt. A sötét erdőben bóklászni izgalmas ugyan, de csak egy ideig. Töltsük le telefonunkra vagy írjuk fel egy cetlire az aktuális menetrendet is, ha tömegközlekedéshez vagyunk kötve, esetleg nem számítható ki pontosan a kalauzidő. Persze további váratlan helyzetekre is érdemes felkészülni.

További érdekes oldal:

Marsi Zoltán írása