Tyúkszem
2002/07/18 08:00
1705 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nyáron mindenki látja bőrünket, tehát annak egészségesnek és szépnek kell lennie. Ez azonban nem jelenti azt, hogy télen - ha senki nem látja bőrünket - elhanyagolhatjuk a bőrápolást. Ilyenkor lehet ugyanis beszerezni az egészen nyárig elhúzódó bőrbetegségeket. Az egyik ilyen probléma a tyúkszem.

Nyáron a legnagyobb bőrfelületet igyekszünk szabaddá tenni, hogy a lehető kevesebb ruha vagy cipő melegítsen minket. Ilyenkor mindenki látja bőrünket, tehát annak egészségesnek és szépnek kell lennie.

A tyúkszem

Ez a könnyen terjedő bőrprobléma tulajdonképpen a bőr szarurétegének megvastagodása. Leggyakrabban a lábujjak között, a lábujjakon és a talpon alakul ki. A tyúkszem egy kerek, kúp alakú elszarusodott bőrterület, a megvastagodott bőrréteg és a középen található mag alkotja, mely behatol a szövetekbe. Fájdalmat akkor okoz, ha ez a magrész nyomja az alatta lévő szövetek idegvégződéseit.

Mi okozza?

A tyúkszemet a sokáig tartó nyomás, dörzsölés hozza létre. A fő bűnös általában a kényelmetlen cipő.

Kezelése:

  • A kiváltó okot meg kell szüntetni. A bűnös cipőt le kell cserélni, de már kaphatók olyan tyúkszemgyűrűk, melyek megszüntetik a nyomást.
  • A már meglévő tyúkszem kezelését jobb minél hamarabb megkezdeni. Rendelkezésünkre áll számos készítmény, melyek általában szalicilsav tartalmúak. A szalicilsav elősegíti a bőr elszarusodását, és a szaruréteg lehámlását. Használhatunk ecsetelőket, tapaszokat, kenőcsöket, ami nekünk kényelmes. A kezelés során a lehámlasztott tyúkszemet ki kell áztatni. Nem biztos, hogy rögtön sikerülni fog - lehet, hogy kicsit meg kell piszkálni, hogy kiforduljon. Óvatosan kell bánni a tyúkszemmel: ha nagyon megpiszkáljuk, esetleg megsérthetjük az alatta lévő egészséges szöveteket, ami fájdalmat okoz, begyulladhat vagy vérezhet. A pedikűrösök nagy gyakorlattal távolítják el ezeket a nem kívánatos hozzátartozóinkat.
  • Fel kell keresni orvost, ha a terület elfertőződik, vagy esetleg elfekélyesedik. Ilyenkor szükség van a megfelelő orvosi ellátásra. Cukorbetegek és idősek ne próbálkozzanak saját maguk kezelésével!