Üdít, és gyomorbajt okoz
2004/07/09 08:00
1895 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szénsavas üdítőitalok fogyasztása az elmúlt ötven évben világszerte a sokszorosára emelkedett. Természetesen az USA van az élen e tekintetben, ahol az említett intervallumban 450 százalékkal nőtt a buborékos üdítőital fogyasztása. Ezzel párhuzamosan a tápcsatorna rákos megbetegedése több mint 570 százalékkal nőtt. Az összefüggés egyértelmű és kutatók a betegségek biológiai alapjaira is rájöttek. A statisztikákból az is kiderült, hogy olyan országokban is emelkedik a betegségek száma, ahol évi 75 liternél több szénsavas üdítőt isznak.

Egy embernek egyetlen nap alatt 2-3 liter folyadékot kell a szervezetébe juttatnia, hogy az rendesen működjön. Van, aki többet iszik ennél és van, aki kevesebbet. Amíg az illető nem kap vesegörcsöt a folyadékhiány miatt, nincs is semmi baj. Tehát inni kell, de hogy mit iszik az ember, az már egyáltalán nem mindegy. Az alkohollal egyértelmű a helyzet, mindenki tudja, hogy káros hatással van a szervezetre, meg a pillanatnyi elmeállapotra. Lehet inni teákat, de nem mindenki szereti. A gyümölcslevek jók, ha nincs bennük túlságosan sok adalékanyag. Az óriási választékban rendelkezésre álló szénsavas üdítőitalokról egy nemrég készült tanulmányból kiderült, hogy nagymértékben növeli az emésztőrendszer rákos megbetegedésének kockázatát.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján, a www.fvf.hu -n olvasható információk szerint szénsavas üdítőitalok kifejezetten a szomjúság csillapítására készülnek. Az ebbe a termékcsoportba tartozó alkoholmentes italok, ivóvíz, ásványvíz, cukor (esetleg mesterséges édesítőszer), gyümölcs alapanyagok, növényi kivonatok, aromák, színezékek, étkezési savak és szén-dioxid hozzáadásával készülnek. A szénsavas üdítőitalok, az úgynevezett light termékek kivételével általában 9-12 százalék közötti mennyiségben hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezért e termékek energiatartalma az úgynevezett luxus kalória számát növeli. Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a kóla ízű termékek általában koffeint is tartalmaznak, amelyről köztudomású, hogy élénkítő a hatása. Egy pohár (3 dl) cola elfogyasztásakor közel annyi koffein jut a szervezetünkbe, mint egy dupla fekete kávéval. Ami még fontos lehet a szénsavas üdítőkkel kapcsolatban, pontosabban azok szénsavmentes változatával, hogy e termékek 12 százaléknál kevesebb gyümölcsöt, az íz fokozása céljából általában aromát és színezőanyagot tartalmaznak, amely anyagok az arra érzékenyeknél allergiát és más megbetegedéseket okozhatnak - olvasható a fvf.hu-n.

A Tolnai Népújságban megjelent írás szerint, egy a rák- és gyomorbetegségekre szakosodott kutatók new orleans-i találkozóján számos tanulmány szerzője mutatott rá, mennyire befolyásolja a rákos megbetegedések kialakulását az, amit az emberek megesznek és megisznak. Az indiai Tata Memorial Hospital kutatócsoportja szoros összefüggést talált a szénsavas üdítőitalok népszerűségének növekedése és a tápcsatorna rákos megbetegedésének növekvő száma között.

Az elmúlt ötven évben az Egyesült Államokban több mint 450 százalékkal növekedett meg az elfogyasztott szénsavas üdítőital-mennyiség. Az elmúlt huszonöt esztendőben a tápcsatorna rákos megbetegedése több mint 570 százalékkal nőtt az Egyesült Államok fehér férfi lakosságának körében. A 2003-ban regisztrált 13 900 beteg közül 10 000 férfi volt, és majdnem mindegyik eset halállal végződött - jelentette ki az Amerikai Cancer Society szakembere. A következtetés: a rákos megbetegedések száma követte a szénsavas üdítőitalok népszerűségének növekedési arányát. Mindez lehet véletlen egybeesés, de a kutatók rábukkantak a probléma biológiai hátterére is. A szénsavas üdítőitalok kinyújtják a gyomrot, és ezzel rontják a gyomorszáj záródását, amely a tápcsatorna rákos megbetegedésének egyik velejárója. Emellett a szénsavas italok a gyomor felpuffadását is okozzák, ami refluxot, azaz savas felböfögést okoz. A kutatók egyenes összefüggést látnak a nyelőcsődaganatok számának növekedése és a dúsított üdítőitalok elterjedése között.

Azokban az országokban is növekedett a nyelőcsőrákos esetek száma, ahol évente 75 liter feletti mennyiségben fogyasztanak szénsavas üdítőket. Eszerint fél liter cukrozott, mesterséges aromával, színezékkel, valamint szén-dioxiddal dúsított szomjoltónak titulált italból napi fél liternél többet nem tanácsos fogyasztani. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem juttatnánk ilyesféle dolgokat a szervezetünkbe, aminek egyébként a tiszta vízen és változatos táplálékon kívül semmi másra nem lenne szüksége.