Új pálya nyílt meg a kisvasutazás szerelmesei előtt
2016/08/02 08:00
3283 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Márianosztra - nagyirtás erdei vasút

Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, a 3 szakaszon összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig. Ha teljes hosszában végig szeretne utazni a 21 km-es vonalon, érdemes számításba venni, hogy jelenleg kétszer át kell szállni, és 3 menetjegyet kell megváltani.

kisvasut

A kisvasút április 01 - otóber 31 közt hétvégeken, továbbá június 01 - augusztus 31 között pénteken is közlekedik.

Az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztésének keretében a mintegy 7 kilométer hosszúságú, keskeny nyomtávú erdei vasúti pálya visszaépítésével megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés a Szob-Márianosztra és a Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között, és a vasútvonal történetében először megteremtettük a személyforgalom lehetőségét a belső-börzsönyi szakaszon is. Az országban egyedülállóan kanyargós és meredek pálya megépítéséhez,  az 1,1 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéshez az EU kiemelt pályázata 600 millió, a Földművelésügyi Minisztérium 300 millió forint összegű támogatást nyújtott, amit az erdőgazdaság a saját forrásaival egészített ki.

A Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút mostani működtetéséhez több ok vezetett, hiszen a Szob – Nagybörzsöny pálya teljes vonalhosszban soha nem volt személyforgalom számára megnyitva. Ez a középső szakasz újjáépítésével csak most valósulhat meg először. A másik két kapcsolódó szakasz felújítása az elmúlt évtizedben külön-külön történt meg. A különféle pályázati forrásokat bevonó Önkormányzatok a pályázataikban vállaltak betartására kialakították saját működtetési és üzemeltetési formáikat, illetve vasúti járműparkjukat pályaszakaszuk speciális igényeihez igazították. Ezen okok miatt tehát külön üzemeltetők látják el a vasúti forgalom lebonyolítását. A vasúti szakaszok üzemeltetői számos erőfeszítést tettek azért, hogy minél összehangoltabban tudják az utasok szállítását megoldani.

A kisvasutazást érdemes más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze több napos itt tartózkodásra kiváló lehetőségeket kínál. A Dunakanyarban lévő Bringa- és InfóPont további segítséget nyújt a térség aktív felfedéséhez (Cím: 2636 Nagymaros, Fő tér 1., Telefon: +36 (20) 232-4246, E-mail: fapedal@gmail.com, +36 30/336-3902, GPS: 47.788888, 18.960644).

Forrás.