Újabb mangábé kölyök
Horváth Anikó
2010/02/22 08:28
682 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Újabb aranyhasú mangabé kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A nyugat-afrikai majom igazi ritkaságnak számít, a világ csupán tíz állatkertjében látható ez a faj, s az összes állatkert közül Budapesten szaporodik a legjobban. A 2010. február 2-án született aranyhasú mangabé kölyköt már a nagyközönség is megcsodálhatja.

Ebből a ritka, őshazájában is veszélyeztetettnek számító majomfajból a világ állatkertjeiben csupán 47 egyed él. Az állatkerti világállomány felét Budapesten, illetve a németországi Wuppertalban láthatják az érdeklődők, mindkét város állatkertjében 12-12 aranyhasú mangábé él. Az állomány másik felét három európai (Debrecen, Párizs, Port Lympne) és öt USA-beli (Cleveland, Jackson, Sacramento, San Antonio, San Diego) állatkert kisebb, egyenként 2-3 egyedből álló mangábé csapata alkotja.

A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta világelső e veszélyeztetett faj állatkerti szaporításában. Az elmúlt 12 hónapban 3 kölyök született állatkerti szaporulatból. Közülük egy Wuppertalban, a másik kettő viszont Budapesten látta meg a napvilágot.

A kicsi nemét még nem lehet tudni, bár a gondozók arra tippelnek, hogy valószínűleg hím ivarú kölyökről van szó. Ebben a korban természetesen még kizárólag anyatejen él, és leginkább anyja hasán csimpaszkodik. Ezt már csak azért is fontos tudni, mert az állatkerti mangábé csapatban több idősebb kölyök is van, amelyek ugyan szintén fiatalok, ám lényegesen önállóbbak a most született kölyöknél, így könnyen meg is különböztethetőek tőle. A Virág nevű, tízéves anyaállat egyébként maga is budapesti születésű.