Újabb vitaminok...
2002/11/05 08:00
1625 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Itt az ősz, ráadásul nem is csak úgy szépen, lassan belopakodott, hanem durr-bele, eső és szürke világ, plusz hidegség, slussz-passz. Tehát egyre több vitamin kell, hogy továbbra is jól teljesíthessünk melóban, suliban, stb. Nézzük hát, hogy mi kell a boldogsághoz...

A régi recept szerint naponta öt cseresznyét kell megenni, hogy a szervezet megtisztuljon. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően frissíti az elmét és a memóriát, a magas víztartalma miatt méregtelenítő hatása van.

A szív és érrendszeri problémákkal küzdőknek is ajánlott fogyasztása, mivel erősíti az érrendszert. Erős vörös színe a magas vastartalomnak köszönhető, ezért vérszegények számára fogyasztása kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, és segíti a gyermekek egészséges testi fejlődését, növekedését. A cseresznyét étkezés előtt egy órával, vagy utána egy órával a legjobb fogyasztani, mert jótékony hatását így fejti ki a legintenzívebben.

A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót vagy vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. A körtében találunk A- és B-vitamint, a benne rejlő C- és E-vitamin, kálium, pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet. A benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a szervezet méregtelenítéséhez. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Kálciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek.

Szóval továbbra is: irány a zöldséges...