Újra Sajóbábonyban a Greenpeace
2002/11/19 00:00
889 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Újabb tiltakozó akciót szervezett a Greenpeace a sajóbábonyi Észak-magyarországi Vegyiművek bejáratánál. A környezetvédők az üzem bejáratához láncolták magukat, tiltakozásul az ellen, hogy a júniusi akció ellenére az ÉMV nem hagyott fel a veszélyes anyagok gyártásával és használatával. A békés tüntetőket egy teherautó sofőr fenyegette. A vegyi üzem vezetői továbbra is tagadják a környezetszennyezés vádját.

Az idén májusban alapított Magyarországon irodát Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet. Ez alatt a fél év alatt több megmozdulást és akciót szerveztek térségünkben, ezekről a Zöld Zóna oldalain mi is beszámoltunk. Az egyik ilyen demonstrációra június végén került sor. A Tiszáért indított Tiszta Víz 2002 elnevezésű kampány keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyban szerveztek tiltakozó akciót. Ez volt a Greenpeace első nyilvános magyarországi megmozdulása. Most visszatértek oda, ahol kezdték áldásos tevékenységüket. November 7-én ismét Sajóbábony volt a célpont, az aktivisták az Észak-magyarországi Vegyiművek bejárata elé vonultak, sőt odaláncolták magukat.

Az első akciót június 20-án tartották a Sajóbábonyban található, amerikai tulajdonban lévő Észak-magyarországi Vegyiművek (ÉMV) ellen. Akkor a délelőtti órákban több mint 20 magyar, román, osztrák és szlovák környezetvédő vegyvédelmi ruhákba öltözve eltorlaszolta a gyár bejáratát, továbbá elhelyeztek több az üzemből kifolyó vizet tartalmazó hordót "RENDKÍVÜL MÉRGEZŐ" felirattal.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a Bábony-patak vizében a brit exeteri egyetem kutatólaboratóriuma különlegesen magas koncentrációjú mérgek - például klór - jelenlétét mutatták ki. A Bábony-patak vize a Sajón keresztül a sokat szenvedett Tiszába kerül. A rovar- és gyomirtó szerekhez használt klórvegyületek májkárosodást okozhatnak és növelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A júniusi tüntetés után a Greenpeace három hónap haladékot adott ÉMV vezetésének, hogy függesszék fel a környezetkárosító termékek gyártását. Mivel ez nem történt meg és a szeptemberben elvégzett vizsgálatok sem mutattak változást újabb lépésre szánta el magát a környezetvédő szervezet. Csáki Roland a Népszabadságnak elmondta, hogy a Bábony-patak vizéből szeptember 9-én vett minták alapján kimutatták, hogy az ivóvízhez képest negyvenszeresen haladja meg a mezőgazdasági vegyszerek mennyisége az egészségügyi határértéket. Az előbb elmondottakat más szakértők is megerősítették. A Levegő Munkacsoport szakértője szerint gondot okoz, hogy hazánkban nincsenek a felszíni vizekre vonatkozóan minden szennyezőanyagra egészségügyi határértékek előírva, de azt ő is alátámasztotta, hogy a Bábony vize erősen szennyezett.

A három hónap haladék jócskán lejárt, a vegyvédelmi ruhák újra előkerültek. Kora délelőtt huszon-egynéhány magyar, román, osztrák és angol Greenpeace-aktivista jelent meg az ÉMV bejáratánál és sötétedésig odaláncolták magukat. Továbbá elhelyeztek az üzem kapujában olyan mérgező anyagok neveivel ellátott hordókat, amelyeket a vegyiművek is gyárt vagy használ, valamint kifeszítettek egy "Állítsátok meg a vízszennyezést" feliratú transzparenst.

Az akció viszonylag békésen bonyolódott le, csupán néhány apró incidens történt. A gyár vezetősége - akik az előző demonstráció miatt jó hírnév megsértése kapcsán beperelte a Greenpeace-t - kihívta a rendőrséget, de a rend őrei arra hivatkozva, hogy a tüntetés nem közterületen zajlik, nem avatkoztak közbe. A másik problémát az üzem egyik beszállítójának teherautó sofőrje okozta, aki a környezetvédők orra előtt fékezte le járművét.

A Népszabadság információi szerint az ÉMV több alkalmazottja indulatosan tudakolta a tüntetőktől, hogy hol fognak majd dolgozni, ha bezárják a gyárat. A Greenpeace aktivistái elmondták nekik, hogy nem akarják bezáratni az üzemet, csak a környezetszennyezést és a veszélyes termékek gyártását akarják megszüntetni. Az ÉMV vezetősége továbbra is cáfolja az ellenük felhozott vádakat. A Greenpeace pedig továbbra is kész a tiltakozó akciókra Sajóbábonyban.