Üröm (Artemisia absinthium)
2003/01/23 08:00
1703 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Alsó részében elfásodott, felsőben elágazó, néha egy méter magasra is megnövő, kellemes illatú évelő növény. Színe ezüstösszürke, selymes szőrökkel sűrűn borított, fénylő. Nálunk leginkább irtásokban, parlagokon, legelőkön, folyóhordalékon és száraz gyepeken, munkált talajon, napos, száraz helyen fordul elő vadon, de termesztése is gyakori

urom Gyöktörzse erőteljes, akár a 15-20 cm-t is elérő hosszúságú, többfejű, amiből kifejlődnek a tőlevélrózsák, a meddő és virágzatokat viselő 0,5-1,5 méter magasra növő szárak. Levelei 5-10 cm hosszúak, hasogatottak. Virágzata fészkes, sárga színű, félgömb alakú, 3-5 mm átmérőjű, júliustól szeptemberig virágzik. Termése bóbitás kaszat.

Szokás a nálunk őshonos fekete ürömmel (Artemisia vulgaris L.) összetéveszteni, ami erőteljesebb növekedésű, 1-2,5 méter magasra növő, hengeres, vörösesbarna szárú növény. Leveleinek felszíne többnyire kopasz, sötétzöld színű, fonákjuk nemezszerűen fehér-molyhos. A növény enyhén aromás illatú, íze, ellentétben a fehér ürömével, nem keserű. Júliustól októberig virágzik.

Felhasznált részei

A virágos, föld feletti részét mint Absinthii herba ismerik a kereskedelemben.

Hatásai

Ha a fűből teát készítünk (1/4 liter vízre 5-8 gr), remek gyomorerősítőt, étvágy- és emésztésgerjesztőt (aperitív, digestív), epehajtót (kolagóg), szélhajtót (karminatív), féreghajtót (anthelminticus) és vértisztítót kapunk. Ezért használják kólika, májbaj, ideges gyomorbajok, savelégtelenség, sárgaság, vízkórság ellen, és mint vizelethajtót is.

Alkalmazásai

Borogatás formájában ideges álmatlanság ellen hat, epilepsziás betegek a gyökerét porrá törve fogyasztják. Szembetegségre jól bevált a belőle készített szemvíz. Reumás panaszok esetén forró, száraz vagy nedves borogatást szoktak alkalmazni. Vesepanaszok és vizeletürítési zavarok esetén a virágos hajtásokból készített és vizelethajtó hatásúnak vélt főzetet isszák. A más növényekkel együtt elkészített gyógyteát köhögés csillapítására fogyasztják, míg a növény hajtásaiból és leveleiből készült főzetet vagy a porított növényt ekcémák és sebek kezelésére használják. Még bolhaűző szerként is ismerik. A népi állatgyógyászatban takarmányba keverve vagy főzetként emésztés- és étvágyjavítónak használják.

Ajánlott napi adag

2-3 gramm virágos hajtás, valamint azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

A fekete üröm hatóanyagai egyes szakemberek szerint allergiás reakciót válthatnak ki.

Vissza