Utazás csecsemővel, kisgyermekkel
2004/07/26 08:00
3529 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az újszülöttet vagy kisgyermeket nevelő családok sokszor önkéntes szobafogságra ítélik magukat, mert a karonülő vagy totyogó csöppséggel nem mernek hosszabb útra, nyaralni indulni. Pedig a kisgyermekesek ugyanúgy élvezhetik a vakációt, maximum az utazási előkészületek igényelnek picit nagyobb odafigyelést.

utazas A néhány hónapos csecsemőket tulajdonképpen bárhová magunkkal vihetjük, számukra az anya jelenléte nyújtja a biztonságot, minél kisebbek, annál kevésbé viselik meg őket a "túrák", a környezetváltozás. Békésen szunyókálnak a hordozóban, gyerekülésben vagy a kenguruban, s ha van egy viszonylag nyugodt kis sarok, ahol szükség esetén megszoptatjuk, tisztába tehetjük őket, járjunk akármerre az országban-világban, nem lesz gond, hogy távol vannak otthonuktól, megszokott környezetüktől.

A szülőktől ilyenkor persze alapos előkészületeket igényel az utazás: a baba alapvető, etetéséhez, tisztálkodásához és egészségéhez szükséges holmijait a komfortérzet folyamatossága érdekében -bizony mind be kell csomagolni, magunkkal vinni. A gépkocsiban utazó gyerekek "árnyékolásáról", folyadékfogyasztásáról, menet közbeni étkezéséről mindig gondoskodni kell, de a gyerek figyelmét lekötő játékszereknek is kéznél kell lenniük. A nagyobbacska karonülő gyerekeknek vigyünk magunkkal úti játékokat, zenét, mesekazettát és némi rágcsálnivalót.

Ha autóval utazunk, a legfontosabb megfelelő gyerekülés. Igaz, ezt a hosszabb úttól függetlenül, a mindennapokra is mindenképp be kell szereznünk. Az utazás során - ha tehetjük, rendszeres időközönként álljunk meg szellőzni, pihenni. Hasznos lehet például, ha az autóutat a gyerek alvó ritmusához igazítanunk, és akkor állunk meg, amikor felébred.

A totyogókkal való utazás már nem ennyire egyszerű, egy-hároméves korú porontyokkal az autóút gyakran próbatétel-számba megy a szülők számára, az izgő-mozgó kicsik ugyanis nehezen viselik a "röghöz kötöttséget". A legtöbb, amit a szülők ilyenkor tehetnek, ha az út során megpróbálják lefoglalni, szórakoztatni a picit: körülbástyázzák kedvenc játékaival, mesélnek neki, játszanak vele. Néhány családban már kialakult az utazási játékok "szertartása": a szópókertől a közös éneklésen át a társasjátékig, a mágneses, öntapadós játékoktól a bábokig minden jó szolgálatot tehet utazáskor. A csecsemőknél említett pihenőkre, megállásokra náluk még gyakrabban kerítsünk sort, ha végképp nem bírják már az ülést, álljunk meg egy békés parkolóba, és kicsit szaladgáljunk, kergetőzzünk, labdázzunk velük a friss levegőn.

Ha az autó nem légkondicionált, a huzatmentes szellőzésről is gondoskodni kell. Ha a kocsiban mesterséges klíma van, figyeljünk a hőmérsékletre, ne legyen az utastérből fridzsider, a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen túl nagy a különbség.

Nyaraláskor nagyon sok család a repülőút kényelmért választja az autós zötykölődés helyett. Bár a csecsemők a repülést sokkal jobban tűrik idősebb társaiknál, három hónapos kor előtt nem ajánlatos gépre szállni a picikkel, sőt, egyes légitársaságok meg is határozzák, milyen kortól utaztatnak babákat. A három hónapos "korlátozás" nem a repülés élettani hatásai, hanem a gyakran előre kiszámíthatatlan várakozási idő, illetve a baba immunrendszerének fejletlensége miatt ellenjavallt: a légkondicionált váróban a világ minden tájáról érkező utasok jönnek-mennek, s ez a baba számára a meghűlés mellett akár valamilyen fertőzés veszélyét is rejtheti).

Az ennél idősebb csecsemőkkel a gyermekorvosok tapasztalata szerint már nyugodtan repülhetünk, az etetéshez legszükségesebb holmikat természetesen vigyük fel magunkkal a fedélzetre, és saját magunk, illetve a baba kényelme érdekében lehetőleg még felszállás előtt végezzük el az aktuális pelenkacserét.

Képek:
www.thetotalbabyshop.com/ acatalog/theTOTALBAB...
www.babyconnection.com/i/travel_by_tp.jpg
www.cpmc.org/images/pregnancy/pregnant-mom.jpg
www.injurednewborn.com/maia/images/airplane1.jpg