Utazás kedvenceinkkel
2003/07/08 08:00
2757 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy jóravaló gazdi - hacsak teheti - kedvencét is magával viszi a nyaralásra. Ha nem így tenne, az legalább is olyan volna, mintha valamelyik családtagját hagyná magára napokra, hetekre. Fontos azonban figyelembe venni, miként reagál a kutyus vagy cicus a környezetváltozásra, illetve bírja-e egyáltalán az utazás viszontagságait.

Általában több szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt nyaralás előtt eldöntjük, magunkkal visszük-e kedvenceinket, vagy inkább otthon hagyjuk. Figyelembe kell venni az állat életkorát, egészségi állapotát, az utazás módját, illetve az adott hely lehetőségeit, ahová vinni szeretnénk. Beteg, várandós vagy szoptatós állatot például nem vihetünk magunkkal, de nem tanácsos ilyenkor magára hagyni sem, az ilyen esetekben a leghumánusabb megoldás, ha elhalasztjuk a nyaralást.

A leggyakrabban utaztatott házikedvenc a kutya, a macskák az utazásnál és a gazdi közelségénél általában jobban értékelik, ha megszokott környezetükben maradhatnak, madarat, rágcsálót, halat pedig a legritkább esetben (maximum költözésnél, vagy hosszabb távoltartózkodásánál) cipel magával az ember.

A gazdik legtöbb esetben autóval indulnak útra kedvenceikkel, a kutyák többsége például kifejezetten szeret autózni és élvezi az utazást.

A négylábú és a gazdi biztonsága érdekében fontos, hogy kutyus helye a hátsó ülésen, vagy az autó leválasztott hátsó részben legyen. Ezzel megelőzhetők az olyan balesetek, amikor a vezetőnek hirtelen kell fékeznie kell, vagy más, váratlan esemény miatt az eb megijed, és a sofőr nyakában landol, akaratlanul is megzavarva őt. Utazás közben a kutya szívesen kidugja a fejét a nyitott ablakon, de az állandó menetszél kötőhártya-gyulladást vagy hallójárat gyulladást okozhat, az oldalsó ablakokat ezért, ha lehet, csak néhány ujjnyira húzzuk le, épp csak hogy a légszomjat megelőzzük.

Ha a kutya gyomra nehezen bírja az autózást, esetleg hányingere támad, az állatorvossal többféle gyógyszert írathatunk fel ennek megelőzésére, emellett az a leghelyesebb, ha közvetlenül indulás előtt már nem adunk a jószágnak enni. Hosszabb utazásnál néha-néha tartsunk egy rövidke kis pihenőt, amikor a kutya kiszállhat, kinyújtózkodhat, elvégezheti dolgát, és feltétlenül adjunk neki ilyenkor friss vizet is. A biztonság kedvéért tarsuk kedvencünket erre a kis időre pórázon, nehogy az ismeretlen helyen elcsatangoljon, vagy az autók elé ugorjon. Ha megállunk valamiért, soha ne hagyjuk a kutyát magára gépjárműben, még árnyékban és lehúzott ablaknál sem, és a legszerencsésebb, ha a déli meleg helyett a kora reggeli vagy késő esti órákban szállítjuk őket.
Ha a kutya gyomra nehezen bírja az autózást, esetleg hányingere támad, az állatorvossal többféle gyógyszert írathatunk fel ennek megelőzésére, emellett az a leghelyesebb, ha közvetlenül indulás előtt már nem adunk a jószágnak enni. Hosszabb utazásnál néha-néha tartsunk egy rövidke kis pihenőt, amikor a kutya kiszállhat, kinyújtózkodhat, elvégezheti dolgát, és feltétlenül adjunk neki ilyenkor friss vizet is. A biztonság kedvéért tarsuk kedvencünket erre a kis időre pórázon, nehogy az ismeretlen helyen elcsatangoljon, vagy az autók elé ugorjon. Ha megállunk valamiért, soha ne hagyjuk a kutyát magára gépjárműben, még árnyékban és lehúzott ablaknál sem, és a legszerencsésebb, ha a déli meleg helyett a kora reggeli vagy késő esti órákban szállítjuk őket.

Az utóbbi időben egyre többen repülnek kutyájukkal együtt külföldre is. A legtöbb légitársaságnál az öt-hét kilogrammnál nem nehezebb kutyát (a szállítódobozzal együtt) az utastérbe is beengedik. A doboz maximális mérete általában 45x35x20 cm-es lehet, és tetejének, oldalának feltétlenül légáteresztőnek kell lennie. A nagyobb súlyú kutyák a megfelelő szállítóládában csak a rakodótérben utazhatnak, úgyhogy érdemes mérlegelni, kitegyük-e egyáltalán szegényt ennek a megpróbáltatásnak. Ha úgy döntünk, hogy igen, az utazóláda méretét mindenképp úgy kell kiválasztani, hogy abban kényelmesen felállhasson és megfordulhasson. Praktikus, ha néhány nappal az utazás előtt megismertetjük a kedvenccel a ládát: tegyünk a belsejébe a gazdi, illetve az eb szagát őrző játékot, rongyot, és hagyjuk, hadd másszon bele; kis jutalomfalatokkal csábítsuk a doboz birtokbavételére. Ha mégsem akarózik neki megbarátkozni az átmeneti szálláshellyel semmi esetre se alkalmazzunk erőszakot, kényszert, ezt a stresszt az állat különben soha többé nem felejti el és a ládába önként biztosan nem lép bele ezután!

Közvetlenül az utazás előtt - bármilyen járművet választunk is - mindenképp lehetőséget kell adni a kutyának, hogy elintézhesse dolgát, a megérkezés után pedig rögtön adjunk neki inni.

Macskák:

Ha cicával indulunk nyaralni, fontos figyelembe vennünk, hogy a macskák nem valami nagy utazók: jobban szeretnek a megszokott környezetében élni, és általában nagy stresszel jár számukra, ha innen kimozdítják őket. Csak akkor érdemes magunkkal vinni macskánkat, ha hosszabb ideig tartózkodunk valahol, és ott az otthonihoz hasonló, védett környezetet tudunk neki biztosítani.

Cica autóban való utaztatásához - a kutyákkal ellentétben - mindenképp szükség van szállítókosárra. Bár a bezártságot sajnálatos módon rendszerint rosszul viselik, még mindig jobb, mintha megkergülten fel-alá rohangásznának az autóban, veszélyeztetve az utazás biztonságát. Ölbe vétellel - ha lehet - ne is próbálkozzunk: elég egy szembejövő autó, s az ijedt állat kiszámíthatatlan ugrásaival rögtön balesetet okozhat!

Hosszabb utazáskor célszerű nyugtatót is kérni az állatorvostól, amit indulás előtt adjunk be kedvencünknek. A hosszú út alatt 1-2 óránként vegyük ki a cicust a kosárból, és pórázon sétáltassuk meg egy kicsit, így a dolgát is elvégezheti, játszhat is, meg is nyugodhat, vagy ihat egy pár kortyot.
A legtöbb légitársaság megengedi, hogy zárt szállítóládában a gazdi ülése alatt utazzon a macska, oda kell azonban figyelni rá, hogy egyszerre csak egy állat lehet a fedélzeten. A biztonság kedvéért utazás előtt mindenképp érdemes elolvasni a légitársaság honlapján el az állatok szállítására vonatkozó előírásokat.

Ha hosszabb időre megyünk, az állat komfortérzetét biztosítandó gondoskodnunk kell a megszokott alvókosárról, takaróról, etetőedényekről, alomról, toalett-ládáról is. Ha nem akarjuk, hogy egy vadidegen országban elcsavarogjon, akkor a nyaralóhelyen csak a szobában, zárt ajtó és ablak mellett engedjük el kedvencünket. A szabadba kivihetjük esetleg pórázon, de csak ha nincs a közelben kutya, vagy nem fél az új környezettől.
Külföldre utazás előtt minden állatot - kutyát is, macskát is - be kell oltatni a megfelelő védőoltásokkal (a veszettség elleni védőoltás 1 hónapnál régebbi, de egy éven belüli legyen), és meg kell vizsgáltatni hatósági állatorvossal, aki a jószág állapotáról igazolást ad, az általa kiadott bizonyítvány szükséges ugyanis ahhoz, hogy az állat átléphesse a határt. Szerencsére kevés azon országok száma, ahol előírják a kötelező karantént, ami lehetetlenné teszi, hogy kedvenceinket magunkkal vigyük a nyaralásra (pl. Nagy-Britanniában, Írországban). A kellemetlen meglepetéseket elkerülendő azonban utazás előtt érdemes az illető ország nagykövetségén tájékozódni a fogadó ország rendjéről, az ott érvényes szabályokról.
Amit mindenképpen magunkkal kell vinni, ha külföldre utazunk bármilyen négylábúval:

- iratok (nemzetközi oltási könyv, hatósági állatorvosi bizonyítvány, valamint a kutya hajó-, vonat- vagy repülőjegye)
- felszerelés (takaró, póráz, nyakörv otthoni címmel, szájkosár, papírzacskó, kislapát),
- eledel (száraztáp, konzervtáp, jutalomfalat, friss víz zárható edényben, etető és itató tál, kanál, konzervnyitó)
- játékok (labda, vagy ami ismerőssé, otthonossá teszi számára az új környezetet)
- ápolószerek (fésű, kefe, sampon)
Ha úgy találjuk, hogy cicánk, kutyánk nem viselné jól az utazás viszontagságait, tanácsosabb inkább otthon hagyni őket, ebben az esetben viszont feltétlenül olyasvalakit bízzunk meg az állat gondozásával, akit szeret, elfogad. Az illető ismerős, rokon vagy barát lehetőleg napjában többször járjon hozzá, és ne csak etesse, hanem foglalkozzon vele, szeretgesse is egy kicsit, távollétünk így kevésbé fogja megviselni kedvenceinket.


Képek:
www.danheller.com
www.nopull.com.au
www.petsalley.com
www.hundefor.no
www.adoptagolden.com